10 apr. 2010

Cum să vă spun, dragi polonezi, cât de rău îmi pare



Îmi pare rău pentru că istoria v-a dus constant în drame şi încercări pe care puţine alte popoare le-au trăit vreodată.

Îmi pare rău pentru că de câte ori v-aţi stabilit echilibrul naţional, Dumnezeu a mişcat talerele vieţii.

Îmi pare rău pentru că aţi pierdut prematur şi nedrept oamenii care v-au iubit cel mai mult.

Îmi pare rău pentru lacrimile pe care le vărsaţi acum şi mâine şi poate multă altă vreme.

Îmi pare rău pentru cele 96 de suflete care s-au stins astăzi, atât de departe de patrie, dar pentru ea totuşi s-au stins.

Şi îmi mai pare rău pentru că nu pot fi eu, ca individ, o mână caldă peste inimile voastre, să le cuibăresc în căuşul fericirii veşnice.

Mă gândesc acum, plângând alături de voi, că omul cel mai drag vouă, Karol Wojtyła, sau Papa Ioan Paul al Doilea, aşa cum îi spunem noi românii, i-a chemat alături la exact cinci ani de la moartea sa. Ca şi voi, şi eu ştiu că îi va ocroti şi le va pune o vorbă bună în faţa Domnului şi poate le va da o nouă şansă în care să se roage pentru soarta voastră, a noastră tuturor.

Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei care şi-au pierdut astăzi viaţa în cel mai tragic eveniment aviatic din istoria Poloniei.

Wieczny odpoczynek racz im dać Panie!
Wielki ból.

13 comentarii:

  1. Foarte trist ce s-a intamplat :( Pentru mass media este un subiect insa pentru natia poloneza este o imensa pierdere. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei decedati in tragicul accident aviatic.Eu la stiri am vazut ca era vorba de 123 de victime,vad ca nu e destul de clara informatia. In orce caz..o imensa durere impanzeste Polonia in urma acestu tragic eveniment

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt 96 de victime.
    Astazi simt gustul amar al tragediei, nu des mi se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  3. E... socant. M-am simtit azi ca la caderea turnurilor newyorkeze. Sper sa nu aiba urmari asemanatoare.
    Ma refer la razboi :|

    RăspundețiȘtergere
  4. Condoleante Natiei Poloneze ptr marea tragedie! E un soc ptr toti! Astazi au avut loc slujbe in memoria celor pierduti in marile orase ale Poloniei. Maine la ora 12.30 va avea loc slujba in memorila lor si in Dublin la care vor participa Presedintele Irlandiei Mary McAleese si Ambasadorul Poloniei Tadeusz Szumowski. Cu siguranta voi participa si eu!

    Dumnezeu sa-i ierte!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Iuliux: este asa cum ma asteptam, evenimentul a lansat si inca va lansa numeroase ipoteze.
    Ce s-a intamplat ieri cu soarta Poloniei este un nou episod in necunoscutele umanitatii, inca un secret pe care nu il vom devalui niciodata complet si sigur.
    Mare pacat.

    RăspundețiȘtergere
  6. M-am trezit tarziu ieri cu un SMS de la Agata: "Oh, FUCK, I couldn't wait to get rid of the Duck, but not like this!o.O"

    Ai fost a doua persoana la care m-am gandit pe masura ce citeam stirea desprinsa parca dintr-un roman pulp. Imi pare enorm de rau pentru suferinta polonezilor si poate mai mult decat pentru politicieni imi pare rau pentru soarta incredibil de cruda a rudelor plecate sa-si comemoreze bunicii asasinati la Katyn. Dar cum ii stiu, vor trece cu bine is peste aceasta tragedie nationala, sunt sigura de asta.

    Am rude si vecini care ma opresc sa ma intrebe despre asta, e putin ciudat, dar eu sunt singura persoana pe care o cunosc care are vreo legatura cu Polonia.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Claudia: da, in Polonia era o gluma continua cu premierul Donald si presedintele Duck care nu se simpatizau, contrar numelui perfect pe care il faceau impreuna :)

    Stiu cum este, ieri am primit vreo 30 de mesaje si telefoane de condoleante, doar pentru ca sunt singurul lor element comun cu Polonia.. Observ ca este trist pentru oameni fara nicio legatura cu tara asta, si e bine, e bine pentru ca suntem umani si intelegem durerea. Devenim poate mai buni macar prin suferinta altora.

    Cat despre polonezi, ai mare dreptate, vor renaste din cenusa asa cum au facut-o si cu distrugerile din al doilea razboi mondial, si cu lupta impotriva comunismului, si cu pierderea Papei...

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Stefan: istoria se repeta, intr-adevar, dar nu stiu cat din caua rusilor, a polonezilor, a americanilor sau a sortii. Nu vom sti niciodata si ne macina pe toti. De-asta plang oamenii pe strada in Polonia si nu numai...

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Ange: Dumnezeu sa-i ierte. Sa fim alaturi de polonezi cat putem de mult. Chiar si o floare sau o lumanare aprinsa inseamna pentru ei un mare sprijin din partea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  10. o mare tragedie. sa auzi despre oameni care mor, indiferent cine sunt ei, este ceva rau. dar mai ales cand afli ca pur si simplu conducerea unui stat este decapitata printr-un accident de avion, este si mai rau. dar si mai rau sau ciudat este modul in care istoria se "joaca" pur si simplu cu natiunile. aproape intreaga conducere a poloniei a murit in apropierea locului in care, in al doilea razboi mondial, s-a petrecut o alta tragedie a poporului polonez. este ceva greu de inteles pentru noi, oamenii care incercam sa gandim, sa fim logici. unii ar spune ca mai presus de noi este destinul. orice cuvinte devin banale in fata unor astfel de momente. logica isi pierde firul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi se pare extrem de bizara coincidenta intre cele doua tragedii cea de la Katryn de acuum 70 de ani si aceasta de acum. Nu stiu de ce amm sentimentul ca rusii au invins din nou prin mijloace neortodoxe.
    Mi se parre ca istoria este nedreapta.
    Fara a face teoria conspiratiei , mi se pare foarte ciudat ce s-a intamplat si cunoscand sentimentele rusilor fata de polonezi nu pot sa nu imi pun intrebari.
    Sincerele mele conddoleante si intreaga mea simpatie pentru poporul polonez.
    E partea a doua a genocidului de la Katryn petrecut cu 7 decenii mai tarziu....
    Polonia mi se pare tara cea mai lovita de soarta din lume dar care a avut puterea sa renasca ....

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Cartim & Dan: astazi am fost intrebata daca mi se pare normal ca rusii sa isi puna mortii in propria ograda. Este o intrebare destul de pertinenta...
    Asa cum scriam si intr-un alt comentariu mai sus, variante sunt mai multe, oricum nu vom fi niciodata siguri de anumite momente din istoria umanitatii. Cred ca pur si simplu ne plac controversele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Condoleanta, prietenilor mei polonezi si tuturor polonezilor.
    Aici s-a asternut o tristete profunda, apasatoare, citesc pe fata lor inca socul si nedumerirea...
    Vor trece peste asta, dar cu greu, nu vor uita niciodata....
    Bunul Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe cei plecati...

    RăspundețiȘtergere