26 apr. 2010

Regina maioneză a Poloniei



Ştiţi că de obicei fugim de tot ce conţine maioneză de groaza arterelor îngroşate si a poponeţei prea umflate? :)
Ei bine, eu am descoperit un loc unde uitaţi de toate grijile, unde vă puneţi maioneză pe pâine şi tot nu vă ajunge. Şi nu pentru că nu ar fi dăunătoare sănătăţii, dar este înspăimântător de bună.

Habar n-am ce se întâmplă, însă există un producător stăpân peste toate buticurile şi hipermarketurile din Polonia. Se cheamă WINIARY şi în gama lor de produse se regăsesc supe instant, baze pentru mâncăruri în formă granulată ori lichidă, budinci, sosuri, condimente şi mirobolanta maioneză.

Cum să vă explic… dacă ajungeţi într-un magazin şi vă îndreptaţi spre raionul corespunzător, veţi vedea numai Winiary. Borcan mic, mediu, mare, bidon. Este chiar intimidant, adică ţi-e şi ruşine şi parcă şi frică să cumperi altă prăpădită de maioneză când Winiary stă regeşte peste tot.
Parte din Nestle (pe piaţa poloneză din anul 1993), acest brand este atât de bine întipărit în memoria gustativă a polonezilor, încât nici nu veţi primi vreo altă recomandare vreodată. O veţi găsi ÎNTOTDEAUNA în frigiderul lor, de pus în salate, pe pâine, fripturi, ouă, cartofi fierţi etc.

M-am uitat la un moment dat pe etichetă la ingrediente sperând să regăsesc toate E-urile din lume, să-i caut cusur. N-are decât unul, E385 (calciu disodiu EDTA), pe care l-am identificat într-un tabel cu specificaţia “de evitat”.

Îmi pare rău, dar eu nu pot să-l evit. Probabil că securitatea aeroportuară râde de mine văzând la scanare cele 5 până la 10 borcane mici pe care le aduc mereu, ca o mică traficantă, în România, însă deja sunt un caz pierdut în gustul dulce acrişor al maionezei Winiary.

19 comentarii:

  1. O,mersi.Ciar ma gandeam sa-i spun sotului meu sa-mi aduca din Polonia ceva autohton,ca va trece peste vreo zece zile pe acolo.Ce mai aveti bun?

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Off, grea intrebare... Ce ii place inimioarei tale? Poate gasesc o recomandare totusi...
    Uite, pana atunci, intra putin in categoria Pentru gurmanzi si bautori si poate te orientezi pe-acolo spre o votca :p

    RăspundețiȘtergere
  3. @ tteooo: n-am cuvinte, ca s-au inecat in maioneza de pe sendvisul meu, sa-ti spun cat de buna e :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Facem o afacere din maioneza lor? Tu o aduci, eu o vand.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Mihai: :))) O iau ca pe o gluma, ca daca devin serioasa, incep sa ma gandesc... :p

    RăspundețiȘtergere
  6. Ti-am gasit intamplator blogul, cautam "companii poloneze". Interesant si bine documentat. Eu lucrez in Romania pentru o companie poloneza. Ti-am citit (cred) toate articolele, si subscriu la multe lucruri. In 2007 am stat 3 luni in Polonia, in 2009 2 luni, vara aceasta ma duc din nou 2 luni. De vizitat am vizitat si eu, am ratat (deocamdata Gdansk-ul). Cand merg acolo, locuiesc in Torun. Facand un clasament, il situez pe locul 2 in Polonia, dupa Cracovia, si inaintea Varsoviei. Hai ca te mai "comentez".

    O zi frumoasa.

    Mihai.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Munteanu: bine ai venit in paginile jurnalului meu polonez :)
    Acum o luna am fost foarte aproape sa ajung la Torun, insa vremea cainoasa (vreo 7 grade ziua) m-a facut sa stau in casa... Data viitoare nu il mai ratez, poate sa si ninga! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Maioneza lor este tare buna , sunt fan al maionezei :P

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Cartim: nu-mi spune ca ai incercat si tu maioneza Winiary :p

    RăspundețiȘtergere
  10. Hello! Si eu ti-am gasit din intamplare blogul, cautand un autocar spre polonia. Ti-am citit toate posturile pana acum. Acum eu sunt in Katowice, lucrez aici si am vizitat si eu cateva orase, precum: Cracovia- care pentru mine este cel mai frumos, Varsovia, Lodz,Rzeszow ( un oras destul de interesant). Sunt multe locuri frumoase in Polonia si multe lucruri legate de cultura poloneza care sunt interesante. In ceea ce priveste maioneza, o poloneza gurmana a afirmat ca cea mai buna maioneza nu e cea de la Winiary ci cea de la Spolem- Kielecki este numele ei. Astept cu nerabdare urmatorul tau post:).

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Oana: uite, pentru ca esti in Katowice, pregatesc in curand un articol pentru acea zona.
    Cat despre maioneza, stii vorba aceea: gusturile nu se discuta :D
    Si bine ai venit pe blogul meu, Oana :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc! Da, asa este cu gusturile! De-abia astept articolul despre Slask. Nu e o zona foarte frumoasa dar are niste chestii interesante. Daca iti pot fi de folos cu ceva la acel post let me know.Sa ai un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut, Oana!

    Trebuie sa ne facem un grup al calatorilor spre Polonia ca sa nu mai facem spam be blogul Laurei :) (Glumesc, sunt sigura ca nu se supara!)

    Am petrecut ATATEA ore minunate in gara din Katowice fara sa banuiesc ca mai sunt si romani in oras. Vorbesti poloneza? Intreb cu invidie pentru ca si mie mi-ar placea un job in Polonia dar cum nu sunt intr-un domeniu tehnic, nu prea am nicio sansa sa ma angajez vorbind doar engleza.

    Laura, astept sa-ti indrepti privirea spre Sud. Stii tu ca e un oras frumos pe-acolo prin sud-vest... ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Oana, Emilia si toti cei interesati de Polonia, va invit in grupul proaspat deschis: http://groups.yahoo.com/group/desprepolonia/

    Deveniti membri si discutati mai multe despre trasee sau recomandari din Polonia. Parca e mai comod asa, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumes mult, Laura.

    Mi-a venit o idee pentru astia lenesi care n-au yahoo mail...

    http://romaniapoloniasiretur.blogspot.com/2010/05/bine-ati-venit-calatori-romano-polonezi.html

    Acuma daca as invata si cum sa-l fac sa-mi arate paragrafe si nu numai halca aia de text, ar fi grozav :)

    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Claudia: pai nu prea inteleg... daca dai enter nu te duce un rand mai jos? Vezi cand scrii, sa fii in tabul "Scrieti", nu in "Editati html". Daca totusi nu te duce un rand, mai jos pune asa in tabul "Editati html":
    text text bla bla...
    < br >
    < br >
    text text bla bla...
    (am pus spatiu intre < > si br pentru ca altfel nu se mai vedeau in comentariu; tu scoate spatiul, scrie-l legat).

    Un singur < br > te duce doar la cap de rand.

    Succes si bine ai venit in blogareala! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Dziynki!

    Eu sunt mai inapoiata la productia pe hectar, mai setez eu semanatoarea asta maine. Nu, nu presteaza la enter, cred ca trebuie sa ma bag in tagguri... Las' ca nu dau cititorii navala pana invat. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Claudia, adresa mea de mail este: oanaphpl@yahoo.com...da-mi un e-mail, am niste vesti interesante pentru tine:)

    RăspundețiȘtergere