21 apr. 2010

Uite-aşa se pupă capelele din cranii cu centrele SPA



După o perioadă atât de sumbră legată de moartea Preşedintelui Poloniei, nu puteam să revin cu o serie de bancuri, aşa că profit de ocazie ca să scriu despre ceva de-a dreptul morbid: o capelă catolică formată din cranii şi alte oase umane :)



Este vorba despre locaşul Sf. Bartholomew din Czermna, sat situat în regiunea Kudowa- Zdrój, Polonia.
Neobişnuita construcţie a fost ridicată în anul 1776 de către preotul paroh din acea vreme, Wacław Tomaszek. Totul a început odată cu descoperirea unor oase umane de către doi câini care au săpat sub o clopotniţă.
În primă fază, preotul nu a ştiut că de fapt acolo sunt zeci de mii de morţi îngropaţi superficial, rămăşiţe ale victimelor Războiului de 30 de ani început imediat după epidemia de holeră din 1680, boală ce a contribuit şi ea la numărul mare de morţi din acea zonă.

Fiind nevoit să facă ceva cu oasele dezvelite, preotul Tomaszek a solicitat unor gropari să le cureţe pe toate şi a început această construcţie, fiind probabil inspirat şi de faimoasa biserică din satul ceh Kutná Hora, realizată la o scară mult mai mare şi înzestrată cu o arhitectură a osemintelor aproape de domeniul ştiinţifico-fantasticului.


Lucrarea de la Sf. Bartholomew a durat aproape 18 ani, iar rezultatul a fost o capelă în pereţii căreia se află 3000 de cranii, în subsol zăcând oasele altor 21 000 de oameni! Craniile celor care au construit-o se află în centru, pe altar. Preotul Tomaszek şi-a dorit să fie şi el prezent acolo, aşa că acum vizitatorii îi pot admira craniul şi un femur rupt. Este singurul astfel de monument din Polonia şi unul din cele trei aflate în Europa.


Aşadar, dragi admiratori de ciudăţenii, dacă aveţi drum prin sud-vestul Poloniei şi ajungeţi în regiunea Kudowa- Zdrój, nu uitaţi să treceţi şi pe la această capelă. Plus că zona este renumită pentru apele sale minerale şi climatul terapeutic. Aici se află numeroase sanatorii, centre SPA, hoteluri şi spitale specializate în tratarea problemelor cardiace, arteriosclerozei, hipertensiunii arteriale, nevrozei şi anemiei.

De fapt, eu cred că circuitul turistic trece întâi pe la oase, vedem cum putem ajunge dacă neglijăm sănătatea şi apoi dăm toţi năvală la tratament. Pesemne că ştia ceva preotul, că prea s-au nimerit una lângă alta...

6 comentarii:

  1. Intradevar mi se pare cea mai ciudata biserica din lume la momentul actual!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Da, desi cea din Cehia este de-a dreptul dementiala. Cauta pe Google poze sa vezi in ce hal au facut pana si candelabrele din oase :|

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai in afara de Open'er numa' prin sudul si sud-vestul Poloniei am tot fost, dar cred ca mi s-a mentionat doar o data in treacat biserica asta si cum nu stiam despre ce-i vorba, nu mi-a trecut prin cap sa o vizitez. Poate polonezii stiu ca e o copie a uneia mai mari si mai faimoase si de asta nu mi s-au laudat cu ea.

    Multumesc mult de imagini si de idee. In iulie sunt in nord, dar pana la sfarsitul anului tot mai merg eu la Wroclaw, sper sa nu ratez ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Claudia: Da, se poate si asta, ori poate ca polonezii nu sunt atat de innebuniti dupa schelete si s-au gandit ca nici tu. Eu cred insa ca vei face niste poze foarte faine acolo si mi le vei arata si mie, daca nu cumva ti-o iau inainte :p

    RăspundețiȘtergere
  5. Preotul asta a avut ceva morbid in el :P este interesant dar mi se pare foarte ciudat aceasta abordare mai ales din partea Bisericii Catolice.
    Oricum cred ca este un punct turistic vizitat..:P

    RăspundețiȘtergere
  6. nice picture you have, can I use it for my post

    RăspundețiȘtergere