19 iun. 2010

Cele mai grele alegeri prezidenţiale din PoloniaMâine, 20 iunie 2010, polonezii sunt chemaţi la urne să-l aleagă pentru următorii 5 ani ( dacă îl ajută puţin soarta şi nu trece prin cine ştie ce accident fatal) pe noul preşedinte al acestei ţări cu circa 38 de milioane de locuitori şi încă vreo 20 de milioane prin alte ţări precum S.U.A., Marea Britanie, Brazilia, Israel sau Germania.

Conform legii, dacă niciun candidat nu întruneşte minim 50 % din totalul voturilor, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 4 iulie.

Principalii candidaţi sunt:

- actualul preşedinte interimar, Bronisław Komorowski, ajuns în funcţie după decesul în urma unui accident aviatic al Preşedintelui Lech Kaczyński; acesta este şi candidat la Platforma Civică guvernantă a Poloniei (PO) şi este foarte optimist pentru alegerile prezidenţiale, având numeroşi susţinători, printre care eroul Poloniei, Lech Wałesa, fostul preşedinte al Poloniei, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace şi cofondator al Mişcării Solidaritatea care a început valul de îndepărtare a regimului comunist în întreaga Europă;

- principalul partid din opoziţie, PiS (Lege şi Justiţie, în poloneză Prawo i Sprawiedliwość) vine cu o lovitură la sentimentele polonezilor, sprijinindu-l pe fratele geamăn al lui Lech Kaczyński, Jarosław. Acesta a fost şi Prim-Ministru al Poloniei la începuturile prezidenţiale ale lui Lech, în perioada iulie 2006- noiembrie 2007, anunţându-şi candidatura în 26 aprilie 2010 şi declarând public că ar vrea să continue ceea ce a început fratele său;

- Partidul Alianţa Democrată de Stânga (SLD, adică Sojusz Lewicy Demokratycznej) s-a văzut nevoit să îşi schimbe candidatul, după ce Jerzy Szmajdzinski a murit şi el în dramaticul accident aviatic din 10 aprilie, pe aeroportul militar Smolensk din Rusia. Astfel a fost numit Grzegorz Napieralski, preşedintele acestui partid şi membru al Parlamentului încă din 2004.

Structura politică a Poloniei arată cam aşa, în mare:
- În momentul de faţă, Preşedintele Poloniei, aşa cum scriam şi mai sus, este Bronisław Maria Komorowski.
- Şeful Guvernului este Prim-Ministrul Donald Tusk.
- Adunarea Naţională a Poloniei (Zgromadzenie Narodowe) este numele celor două camere ale Parlamentului, Seimul (460 de locuri) şi Senatul (100 de locuri).
- Preşedintele ţării este ales prin vot majoritar pentru o perioadă de 5 ani.
- Prim-Ministrul este ales de Preşedinte (cu acordul Seimului).
- În Senat, 100 de membri sunt aleşi prin majoritate de voturi în circumscripţie plurinominală pentru o perioadă de 4 ani (există 40 de circumscripţii plurinominale care constau în 2 până la 4 locuri).
- În Seim, 460 de membri sunt aleşi printr-o listă deschisă cu reprezentaţie proporţională pentru o perioadă de 4 ani (există 41 de circumscripţii plurinominale care constau în 7 până la 19 locuri. Alegătorii sunt obligaţi să exprime un vot preferenţial pentru candidatul la alegerea lor. Toate voturile preferenţiale sunt înscrise drept voturi pentru partidul candidatului. Există un prag de 5 % pentru partide şi un prag de 8 % pentru coaliţii. Pragul se aplică la cota de voturi la nivel naţional, nu la circumscripţia electorală. Candidaţii care aparţin etniilor minoritare sunt exceptate de la cerinţele de prag).

Mă opresc aici, nu de alta dar mi-am terminat sursele de inspiraţie într-un domeniu care îmi este uşor potrivnic, politica :)

Trebuie să remarc în finalul acestui articol că Polonia se află oarecum în situaţia României de anul trecut: nu prea mai are de unde alege. Păcat că o asemenea tragedie, cum a fost cea din aprilie, care a curmat 96 de vieţi, printre care cei mai importanţi oameni politici polonezi, tinde să sufoce viitorul acestei ţări care reuşise cumva să stea la suprafaţă când toată Europa se scufunda.

Update: Noul preşedinte al Poloniei este Bronisław Komorowski, câştigător al 53.01 % dintre numărul total de voturi, comparativ cu principalul adversar, Jarosław Kaczyński, cu diferenţa de 46.99 %. Se pare că va fi o relaxare democratică în această ţară până acum aflată sub o conducere destul de conservatoare. Cine ştie însă dacă această relaxare le va aduce plusuri ori minusuri...

4 comentarii:

 1. interesant domeniu de interes aveti

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine ai revenit! Si eu am fost plecata de pe internet dar am mai tot aruncat cate o privire pe aici intrebandu-ma daca esti prin Polonia sau doar ocupata. :)

  Eu o sa fiu la Gdansk taman cand se intampla turul 2 al alegerilor. Si Agata e tot asa pesimista in ton ca si tine dar pe ea o ingrijoreaza ca s-ar putea sa asiste la un Donald and the Duck Part II. Oricum a zis ca se inregistreaza sa poata vota flotant in timpul festivalului si ii mobilizeaza si pe toti prietenii plecati de prin Wroclaw si Poznan in weekendul ala pentru a chefui la Opener. O sa stau si eu la coada la sectia de votare cu ele, cred ca o sa fie interesant.

  In alta ordine de idei, m-am apucat sa invat poloneza de una singura.

  http://polish.slavic.pitt.edu/firstyear/nutshell.pdf

  Ma rog, nu m-am apucat inca, azi ma duca sa-mi cumpar si un ghid de conversatie ca sa aiba de ce rade fetele la festival, dar bine ca am deja suportul de curs de pe internet. Sunt ambitioasa tare, nu cred ca ma tine prea mult...

  Am de lucru la birou asa ca bineinteles ca asta e momentul sa postez si eu pe blog ca am gasit o ruta ieftina cu avionul pentru cei interesati sa plece de la Cluj prin septembrie/octombrie. :p

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu sunt eu adepta lepselor dar am una care mi-a placut mult si sunt curioasa care sunt si preferintele tale.

  RăspundețiȘtergere