31 iul. 2010

De ce este Turul Poloniei la ciclism mândria ţării



Mâine, 1 august, va începe Turul Poloniei la Ciclism transmis de postul TV Eurosport în 59 de ţări. Desfăşurat pe parcursul a 7 zile şi cu o istorie de mai bine de 80 de ani, este cel mai important eveniment sportiv din această ţară.

Totul a pornit în anul 1928, sub numele de “Alergând în jurul Poloniei”, tur la care au participat 71 de concurenţi.
Până în 1952, cursa a fost organizată sporadic, dar după acest an ea a devenit una anuală, întotdeauna sub statut de cursă pentru amatori.

Începând cu anul 1993, Turul Poloniei (Wyścig Dookoła Polski) a devenit profesionist o dată cu preluarea organizării evenimentului de către fostul ciclist polonez Czesław Lang, el fiind numit în acel an directorul TdP (prescurtarea de la Tour de Pologne); acest turneu îi datorează apartenenţa la Uniunea Cliclistă Internaţională (UCI) ProTour din anul 2005 şi la calendarul UCI World Ranking din 2009.
Desigur că până prin 1993 participarea era majoritar poloneză, deci şi câştigătorii au fost cu foarte mici excepţii, numai ciclişti polonezi.

Anul acesta Turul Poloniei totalizează 1256 km de trasee fragmentate, începând din centrul Poloniei până în sud. Să zicem că nu e chiar un tur de Polonie, dar la cât de mare este această ţară, nici nu mă aşteptam să se poată pedala peste tot.
Unii zic că, fiind un tur de categoria 2 HC (desfăşurat în mai multe zile), poate fi comparat chiar cu Giro D’Italia sau Tour de France. Eu, nepricepându-mă, mă abţin :)

Startul se va da în micuţul oraş central Sochaczew, de aici până la capitala Varşovia fiind numai 175 km.
În zilele următoare, sportivii vor traversa atât ţinuturi de vis, cu păduri şi pârâuri, cât şi oraşe istorice ale Poloniei, precum Katowice sau Oświęcim (denumirea poloneză a Auschwitz-ului de care ştim cu toţii).

Finişul cursei va fi trecut în Cracovia, unul dintre cele mai vechi oraşe din Polonia, al cărui centru istoric este încă din anul 1978 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În programul Eurosport şi Eurosport 2 România, transmisiunile în direct încep de luni, de pe 2 august, ora 17:45, continuând să fie difuzate imagini zilnic, în fiecare după-masă şi seară.

4 comentarii:

  1. Salut,
    Cautand pe net despre turul POLONIEI la ciclism am dat peste blogul tau . Si cum sunt o fata tare curioasa m-am apucat sa il citesc:))
    Asta poate ca sunt un pic nostalgica(am stat in 2007 in Wroclaw- 4 luni ). Am reusit in perioada respectiva sa vizitez o parte din locurile pe care le-ai prezentat tu aici pe blog: Zakopane inclusiv Morskie Oko, mina de sare Wieliczka, Cracovia, Gdansk, Poznan, Czestochowa. Inainte de a pleca in Polonia nu stiam o boaba de poloneza nici "czesc" nu stiam, pana am invatat fraza mea favorita in poloneza: nie rozumiem po polsku.....dar am luat parte la niste cursuri predate la universitate(3 ore saptamanal-sunt "antitalent" la invatarea limbilor straine) si dupa 3 luni am primit compliment cum ca vorbesc poloneza bardzo dobrze :))(nu te gandi ca foloseam fraze complicate.......doar ca nu aveam accent de straina)
    M-am distrat copios la postarea cu cele 33 indicii cum recunosti un polonez........
    Bafta multa in continuare
    Geanina

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Geanina: bine ai venit pe aici :)
    Sa stii ca faza cu "bardzo dobrze" la vorbit limba lor am primit si eu, intr-adevar, mai ales pentru ca nu aveam accent si asta ii face fericiti, chiar daca strainii stiu sa pronunte maxim 20 de cuvinte si in rest "Nie mówię po polski" :D

    Te felicit pentru toate locurile in care ai ajuns, chiar e o tara de vizitat si savurat :)

    Cat despre indiciile de recunoastere a unui polonez, o iau ca pe un compliment, mai ales ca acest articol e in top 5 preferate ale mele de pe blog :p

    Te mai astept,
    Laura

    RăspundețiȘtergere
  3. Am urmarit si eu cateva etape in turul Poloniei .Este o tara interesanta din punct de vedere istoric. Limba poloneza este dificila ?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Nisipuri: da, foarte dificila, in top 3 la nivel mondial, zic unii :)

    RăspundețiȘtergere