12 sept. 2010

De Zilele Bucureştiului, Chopin se face rocker. În Piaţa Constituţiei.Iată că suntem iar în Zilele Bucureştiului, mai exact între 10 şi 20 septembrie 2010. Au trecut 551 de ani de la prima atestare documentară a acestui oraş, aşa că de ceva vreme încoace (mai exact de când ne străduim să amenajăm şi un centru vechi turistic, ca în alte capitale europene), sunt organizate diverse evenimente: concerte, concursuri, târguri tematice, expoziţii şi tot aşa.
Ce-i drept, zilele acestea sunt tare frumoase, Bucureştiul ridicându-se uşor uşor din cenuşiul în care se scufundase în ultimele decenii. Pot fi zăriţi clovni, mimi, cavaleri, prinţese, ofiţeri şi mai ales o grămadă de turişti străini. Asta îmi place, înseamnă că ceva se mişcă spre mai bine.

Anul acesta am identificat în programul Zilelor Bucureştiului un concert inedit de rock combinat cu muzica lui Fryderyk Chopin (compozitor polonez despre care am scris câte ceva mai demult aici), eveniment ce va avea loc sâmbăta aceasta, pe 18 septembrie, ora 21:00, în Piaţa Constituţiei.

Rock Loves Chopin este de fapt un proiect început în anul 2008, susţinut de orchestra Stołeczna Estrada care deja a uimit oameni din toată lumea (Paris, Chicago, Berlin, Cairo şi Shanghai sunt doar câteva din oraşele în care au poposit artiştii). Tematica o reprezintă îmbinarea armonioasă de rock clasic şi contemporan cu muzica pentru pian a marelui compozitor Chopin.

Pentru mai multă spectaculozitate, de obicei se recurge la un show cu artificii, iar la Bucureşti a fost deja anunţat un grup de 12 dansatori moderni, reuniţi sub numele “Folies Dance Company”.Pentru cunoscători, vă mai scriu că vor fi interpretate, printre altele, următoarele piese: impresii pe teme de Chopin, Poloneză în la major op. 40 nr. 1, Preludiu în do minor op. 28 nr. 2, Studiu în mi major op. 10 nr. 3, Vals în la minor op. 34 nr. 2, Preludiu în la major op. 28 nr. 7, Vals în do diez minor op. 64 nr. 2, Preludiu op. 28 nr. 17, Studiu în do minor op. 10 nr. 12 - revoluţionar.

Vor concerta pe scena din Piaţa Constituţiei renumitul pianist polonez Leszek Możdżer precum şi Jacek Królik (nu mă pot abţine, królik înseamnă iepure, hi hi, ce nume drăguţ) – chitară, Ryszard Sygitowicz – chitară, Marek Raduli – chitară, Fusion Strings Quartet, Anna Serafińska – voce, Michał Jurkiewicz – clape, Łukasz Adamczyk – bas, Wojtek Fedkowicz – percuţie.

Cum UNESCO a anunţat că 2010 este “Anul Fryderyk Chopin” cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului, proiectul "Rock Loves Chopin", înscris în calendarul Anului Chopin, este cu atât mai binevenit şi sprijinit în România de către Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Varşoviei, Institutul Polonez şi Centrul de Proiecte Culturale ArCub.

Dacă nu ştiti exact ce fel de muzică va fi, în caz că vreţi să luaţi cu voi şi copiii, iubitul/a sau părinţii, am pus mai jos două filmuleţe din cadrul unor concerte Stołeczna Estrada :)

http://www.youtube.com/watch?v=epv7kB80WlA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=FAcJzjTqZyM&feature=related

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu