10 ian. 2010

KULT-ul polonezilor pentru muzica adevărată



Pentru prima discuţie despre muzica poloneză pe anul acesta am pregătit un simbol al ţării, o trupă cu istorie, o trupă despre care nu există polonez să nu fi auzit. Nu ştiu dacă avem cu adevărat ceva asemănător în România, o trupă care să placă tuturor, care să creeze constant şi care să intre în rândul tuturor generaţiilor cu atâta uşurinţă…

KULT a luat fiinţă în anul 1982 din vechea trupă a liderului Kazik Staszewski, Novely Poland. Primul concert l-au avut în luna iulie a aceluiaşi an în clubul Remont din capitala Varşovia. Albumul de debut “Kult”, deşi scris în 1986, este lansat abia un an mai târziu.

Pentru KULT este tipic mai mult stilul punk, dar de-a lungul anilor au introdus elemente de rock, jazz, ska, baladă tradiţională şi reggae.

Această trupă s-a format şi a evoluat în timpul unei dictaturi militare, sub legea marţială de 2 ani instaurată din cauza numeroaselor revolte împotriva comunismului din Polonia. Cu toate acestea, KULT a ieşit în evidenţă tocmai prin atmosfera nebună din timpul concertelor cu mesaje neortodoxe împotriva sistemului sau chiar a bisericii catolice.

Responsabil pentru versuri a fost întotdeauna liderul Kazik, vocalul şi saxofonul trupei,de altfel singurul membru din cei patru câţi au fost iniţial, care se regăseşte în trupa KULT şi în prezent.

După albumul din 1987 au mai urmat alte 13 şi numeroase single-uri de succes.
În 2010, KULT, având în componenţă 9 membri, aduce în continuare pe scenă trompetă, saxofon, clape, chitare, tobe şi orice mai e nevoie pentru a face o muzică a naibii de bună.
Sound-ul lor este unic, iar vocea răguşită, răstită a lui Kazik nu poate fi confundată nici beat mort să fii :)
Scriam acum ceva vreme despre AKURAT, prima trupă poloneză la al cărei concert am avut plăcerea să asist anul trecut. Dacă v-au plăcut, trebuie să ştiţi că sunt consideraţi urmaşii KULT, având un stil muzical asemănător. De fapt, KULT sunt tăticii punk rock-ului în Polonia, singuri de mai bine de două decenii pe o felie mare de tort din care toţi vor să muşte.

Îi iubesc pentru nebunia cu care urlă pe scenă, pentru inspiraţia instrumentelor pe care le folosesc şi pentru neseriozitatea cu care îşi regizează videoclipurile.

Cel mai mult şi cel mai mult păstrez în playlist remixul din 2001 al piesei "Vódka" şi "Kocham Cię, a miłością swoją" (Te iubesc pe tine şi iubirea ta) din 2005, ale căror videoclipuri le puteţi vedea mai jos.
De asemenea, de pe ultimul album "Hurra!" din 2009 recomand “Marysia” (Maria), “Karinga” (Karinga), “Skazani” (Condamnaţi) şi “To nie kraj moich snów” (Aceasta nu e ţara visurilor mele).

Aştept cu nerăbdare ziua în care trupa KULT va fi invitată să cânte la Bucureşti, sau unde vreţi voi, dar să ajung şi eu în câteva ore acolo, să urle în vreun club obscur, şi asta cât mai repede, până să îmbătrânească de tot liderul Kazik, căci ce farmec ar mai avea…













2 comentarii:

  1. E ceva cu polonezii ăştia, au o capacitate incredibilă de a cădea cu tronc şi nu cred că doar nouă, românilor :) Polska(Kult).... będę mieszkać tam, a ty?

    RăspundețiȘtergere