14 aug. 2010

Votca, motiv de veşnică dispută între polonezi şi ruşi



Cine a inventat votca? Probabil mulţi dintre voi cred că ruşii. Dar este această afirmaţie adevarată? Nu e cumva doar propagandă rusească?
Ce ziceţi de Polonia, unul dintre cei mai mari producători de votcă din lume?

Dacă aveţi această curiozitate, dedicaţi-vă 33 de minute filmului de mai jos. Veţi fi surprinşi să aflaţi cât de serios este acest subiect în Polonia şi Rusia şi de altfel cât de înclinată stă balanţa spre Polonia în privinţa originii votcii.
Este vorba despre un documentar (în engleză, fără subtitrări) realizat de televiziunea americană VBS în care se vorbeşte nu doar de votcă, ci şi de comunism şi istoria acestor două ţări.

Că tot veni vorba… în limba română corect este cuvântul Votcă, dar în vorbirea uzuală se foloseşte Vodcă, cu litera D. Până la urmă, ar avea mai mult sens aşa, având în vedere că în rusă se spune Vodka, totuşi… în poloneză se scrie Wódka şi se citeşte vutca.
Oare pentru Academia Română, autoarea “Dicţionarului Explicativ al Limbii Române”, care a fost sursa de inspiraţie? Sau ştiau deja membrii Academiei numele câştigătorului acestui război? :)



http://www.vbs.tv/watch/the-vice-guide-to-travel/wodka-wars

9 comentarii:

  1. foarte fain filmul, de abia astept sa ajung in polonia sa vad cat de diferita este wodka de acolo fata de votca noastra.nazdrowie!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ dyde: Nazdrowie sa fie atunci! Sper sa iti placa vot/dca lor, si chiar daca nu, revino cu un comentariu si zi-ne drept cum a fost in Polonia :)

    RăspundețiȘtergere
  3. am eu impresia sau am vazut de 2 ori in documentar tricolorul romanesc pe o cladire din Varsovia?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Laura, foarte interesant filmul! l-am trimis mai departe la pritenii mei polonezi in caz ca nu au stiut cine a inventat Vodka:)
    Astept cu nerabdare si alte subiecte si articole!
    Numai bine!
    Angelica

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Dan: La asta nu mă aşteptam... Pun pe repeat filmul ca să vadă şi ochii mei :D

    @ Angelica: sigur ştiu polonezii, pentru ei este o chestiune de onoare, mai ales în faţa celor care le-au furat identitatea naţională pentru atâtea decenii, aşa cum spune şi suedezul din video... Mă bucur să te regăsesc pe blog, încerc să îmi fac timp şi de noi articole :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Indiferent cine a facut prima votca , eu sunt in favoarea polonezilor :P
    Daca ma uit in istorie la ceea ce au facut rusii polonezilor indiferent ce ar spune rusii , nu le voi tne parte veci, este o ura ancestrala pe care n-o pot reprima, cu toate ca sunt constient ca poporul nu are nici o vina .

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Cartim: ai dreptate; de altfel, si reporterul din acest video isi justifica astfel tacerea indelungata a polonezilor in fata "inventatorilor" rusi.
    Abia acum, in deplina democratie si libertate culturala, ei au curaj sa isi revendice elementele nationale. Poate parea banal, dar pentru ei votca reprezinta mai mult decat un castig financiar.

    RăspundețiȘtergere
  8. mai conteaza cine o face? adica inventatorul ca de facut e facuta si de romani ... cu licenta sau fara, nici nu are importanta.

    vodka se bea, nu se discuta! :))

    RăspundețiȘtergere