31 ian. 2010

Săniile trase de câini- un altfel de sport



Zilele acestea, mai exact 30 şi 31 ianuarie, are loc la Băile Tuşnad a doua ediţie a Competiţiei de Sprint cu Atelaje Canine “Cupa Băile Tuşnad”. Nu este prea faimos acest sport în România, abia a venit la noi de câţiva anişori, dar în restul Europei este deja la un alt nivel, se organizează curse profesioniste de aproape un secol. Acolo, lucrurile sunt mult mai serioase decât “uite, nişte cuţu trag nişte sănii cu un nene în ele”, aşa cum îmi place mie să zic atunci când îi văd la TV, ce-i drept, destul de rar.

Stârnită fiind de această competiţie locală, am ajuns să aflu, din articol în articol pe google, că anul acesta în Polonia are loc între 5 şi 7 februarie o nouă ediţie a Campionatului European de Sprint cu Atelaje Canine organizat de ESDRA (European Sled Dog Sprint Asociation). Această asociaţie a luat fiinţă în anul 1983, în Germania, şi are în componenţă 21 de ţări, deci iată că acest sport e luat foarte în serios :)

În Polonia, Campionatul European se va desfăşura între 3 localităţi montane, Wisła, Kubalonka şi Istebna, cu 2 categorii de curse, sprint şi middle (distanţă medie), stil nome.
Vor participa sănii cu 4, 6, 8 câini sau clasă nelimitată pentru distanţa de 23.8 km. De asemenea, concurenţii sunt divizaţi în seniori (femei, bărbaţi) şi juniori (femei, bărbaţi).

M-am uitat dacă acest eveniment va fi transmis de vreun post românesc de televiziune. Încă nu am găsit nimic. Poate o faceţi voi însă şi îmi scrieţi aici la comentarii.
Până atunci, să admirăm acest sport pentru uniunea dintre om şi câine pe care o realizează şi să sperăm că într-un viitor apropiat vom vedea români mai mulţi în competiţii internaţionale de acest gen :)


Sursa foto: http://www.esdra.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu