10 feb. 2010
Joia grasă, o zi în care se respiră zahăr
Mâine, pe 11 februarie, toţi polonezii sărbătoresc Joia Grasă, o zi în care mănâncă dulciuri şi alte bunătăţi până plesnesc.
Această zi este ultima de "libertate", ultima joi înainte de intrarea în Postul Paştelui şi mai este sărbătorită, cu unele diferenţe, şi în Germania, Italia, Spania şi alte ţări catolice.
De obicei polonezii se strâng împreună, acasă ori în cafenele, cu cât mai mulţi, cu atât mai distractiv, şi mănâncă în special produse scufundate în zahăr.
Tipice pentru Joia Grasă sunt gogoşile pączki umplute cu tot felul de fructe, gem, vanilie sau ciocolată. De multe ori, acestea se glazurează şi se dau prin coajă de portocală, nuci, alune, mac, în fine, cred că aţi înţeles cât de gustoase pot fi :)
Ca să nu fie prea pline de ulei, în coca dinaintea prăjirii se pune o cantitate variabilă de alcool de grâu care prin evaporare, previne absorbţia excesivă a uleiului.
De asemenea, se servesc şi chrusciki, un fel de minciunele ori uscăţele româneşti, spuneţi-le cum vreţi voi, în compoziţia cărora se adaugă rom, vanilie şi smântână. Unii le servesc în miere, stingându-le repede cu un pahar cu lapte. Nici nu mai pot tasta de poftă.
Aşadar, dacă aveţi prieteni polonezi, nu îi sunaţi mâine după prânz căci îi veţi găsi drogaţi cu zahăr pudră :D
Şi dacă vă imaginaţi că Postul catolicilor e ca al nostru, ei bine, la ei se mănâncă bine-mersi şi ouă, şi brânză, şi alte produse lactate, chiar şi carne în afara zilelor de vineri. Păi atunci ortodocşii din noi nu se revoltă şi ei săracii cât să pună de-o zi de-asta grasă şi frumoasă? Că parcă noi ne flămânzim mai mult!
Surse foto: http://easteuropeanfood.about.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
De ce scrii asa ceva ? Eu inca nu am mancat , deci iti dai ca am fost ca si caiele lui Pavlov :P imi venea sa intind mana prin monitor sa ma sevesc de acolo :P
RăspundețiȘtergere:)) Păi dacă eşti pofticios, vezi ce păţeşti? Mie îmi curgea e-fec-tiv saliva pe tastatură, a trebuit să o şterg cu o lavetă :p
RăspundețiȘtergereDa, ai dreptate, catolic fiind, am vazut ca fata de cel ortodox ( mama mea este de relige ortodoxa) postul nostru este mult mai ingaduitor si mai bland.
RăspundețiȘtergereAnul acesta parca sarbatorim Pastele impreuna , nu?
Da, si anul urmator, daca nu ma insel :) E mai frumos asa, nu inteleg de unde diferenta asta de o saptamana, dar ma voi interesa :p
RăspundețiȘtergerePostul depinde cum e tinut de fiecare individual. Asta e parearea mea. Si un catolic poate sa isi propuna sa nu manance dulciuri sau carne sau lactate deloc in Post. Sau invers, sunt ortodoxi care nu tin post delocsi merg la discoteca saptamanal. Asta e! Fiecare cu credinta si vointa lui!
RăspundețiȘtergereDin cate stiu Pastele cade odata la 7 ani impreuna! O fi adevarat nu cred, ptr ca tocmai am gasit pe net scris precum, ca Paştele ortodox şi cel catolic va fi sarbatorit în aceeaşi zi în 2010 şi în 2011. Iata ce articol am gasit eu:
Diferente intre Pastele Ortodox si Pastele Catolic
Din anul 1054, cand s-a produs Marea Schisma a Bisericii crestine, Pastele se sarbatoreste, cu unele exceptii, intotdeauna la date diferite la catolici si ortodocsi. Diferenta mai mare de o saptamana intre sarbatori nu exista, insa modul de calculare a datei Pastelui difera.
Incepand din anul 1582, biserica catolica si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica cateolica se ghideaza dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocsii au pastrat calendarul Iulian.
Catolicii calculeaza data Pastelui bazandu-se pe luna plina ecleziastica, calculata pe baza unor tabele oranduite de biserica si se bazeaza pe o data fixa pentru echinoctiul de primavara.
In opozitie, credinciosii de confesiune ortodoxa sunt ghidati de luna plina astronomica , calculata pe baza datelor astronomice si data reala - tot din punct de vedere astronomic, a echinoctiului de primavara.
Astfel, in anul 325 Sinodul Ecumenic de la Niceea a stabilit trei reguli de baza pentru determinarea exacta a datei Pastelui.
Crestinii de rit ortodox vor serba Pastele obligatoriu duminica, duminica sarbatorii fiind cea imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiului de primavara (in acest mod calculat iudeii data Pastelui), iar cand prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara va fi duminica, Pastele se va serba in duminica care va urma, pentru ca el sa nu coincida cu Pastele iudeilor, si nici sa fie sarbatorit inaintea acestuia.
Da..Laura sper ca nu te superi ca ti-am ocupat din spatiu:)
Numai bine!!
Ange
Biserica ortodoxa Romana merge dupa calendarul gregorian de prin 1919,sau 1929, nu tin bine minte.Dar de prin anii 1994 au inceput sa sarbatoreasca Pastele impreuna cu ortodocsii de rit vechi, deoarece numai la rugaciunile ortodocsilor de rit vechi in Ierusalim, la mormantul Mantuitorului se aprinde in mod miraculos lumina, care o preiau si o aduc cu avionul in tara.Am cunoscuti, care au fost martori ai acestui miracol, care se petrece in fiecare an.
RăspundețiȘtergere@ Ange: va multumesc pentru aceste informatii, sunt chiar foarte interesante si ma bucur sa le gasesc in subsolul acestui articol. Va mai astept!
RăspundețiȘtergere@ Emilia: sunt norocoasa sa aflu atatea lucruri noi datorita oamenilor ca d-voastra, va multumesc mult :)