24 feb. 2010

Polonezii l-au trimis pe Chopin la Staţia Spaţială Internaţională



Vă spuneam într-un articol anterior că 2010 este declarat Anul Chopin de către UNESCO, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului polonez. Pe tot parcursul anului vor fi organizate diferite evenimente culturale în mai multe ţări din întreaga lume.

Dintre toate acestea, polonezii au găsit cea mai trăsnită metodă de a-şi sărbători conaţionalul, trimiţându-i în spaţiul cosmic, la bordul unei navete, una dintre cele mai frumoase creaţii, conform Institutului Cultural Polonez de la Bucureşti.

Astfel, în data de 7 februarie 2010 naveta Endeavour STS-130 a pornit din Cap Canaveral- Florida într-o misiune ce a durat 13 zile. Echipajul a dotat Staţia Spaţială Internaţională cu modulul Tranquility Node alături de o capsulă de observaţie cu şapte ferestre. Această acţiune a avut o însemnătate deosebită pentru polonezi deoarece comandantul a fost pentru prima dată în istorie un astronaut de origine poloneză, George David Zamka. Acesta a acceptat să ia la bordul navetei o copie a manuscrisului partiturii "Preludiul nr. 7 op. 28", precum şi câteva înregistrări ale compozitorului pentru a le asculta pe parcursul şederii în staţie.


La întoarcerea din misiune este planificată deplasarea celor 6 membri ai echipajului navetei în Polonia, unde vor preda în mod festiv partitura Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei.
Acţiunea face parte din proiectul "Chopin - cetăţean al lumii", ce presupune şi realizarea unui film de 60 de secunde, care va fi emis de televiziunile din întreaga lume în timpul festivităţilor prilejuite de Anul Chopin.
Tema muzicală este "Preludiul nr. 7 op. 28" de Fryderyk Chopin, iar imaginea este realizată în tehnica tradiţională, îmbogăţită cu animaţie pe computer. Scenariul şi regia aparţin lui Adam Ustynowicz, iar muzica va fi interpretată de pianistul Karol Radziwonowicz.

Organizatorii polonezi intenţionează realizarea a 500 de copii ale filmului şi trimiterea lor la cele mai importante posturi de televiziune, atât publice, cât şi private, cu acordarea dreptului de utilizare gratuită. Ei ar dori ca difuzarea filmului să aibă loc în aceeaşi zi, la un număr cât mai mare de posturi TV.

Puteţi citi mai multe informaţii despre acest eveniment pe blog-ul Institutului Cultural Polonez, chiar aici, loc de unde am adoptat cu drag racheta desenată pe care o vedeţi în acest articol :)


Surse: www.getyourip.ro, www.mediafax.ro

Un comentariu: