16 mar. 2010

În luna martie filmul polonez opreşte iar la Bucureşti



Cu ocazia celei de-a treia ediţii a Festivalului de Film Documentar One World Romania , desfăşurat între zilele 17 şi 22 martie la Bucureşti, cei interesaţi pot viziona pe 20 şi 21 martie la Cinema Eforie un documentar care mie mi se pare destul de interesant cât să îl şi recomand în acest articol:

"Latawce" (Zmee) a fost realizat la sfârşitul anului 2007, despre un curs de film ţinut de regizorul polonez Jacek Szaranski la Şcoala de Arte din Kabul.

La scurt timp după ce trupele americane au recâştigat controlul asupra Kabulului, Organizaţia Umanitară Poloneză şi-a deschis prima misiune în Afganistan, şi anume refacerea Şcolii de Arte.
Activista pentru drepturile omului Janina Ochojska a invitat-o pe directoarea de filme Beata Dzianowicz să realizeze un reportaj cu titlul "Lecţia Speranţei".
Producătorul Krzysztof Kopczynski a sosit în Afganistan în anul 2005 şi alături de Beata, a început să lucreze la imaginea documentarului "Zmee". O mare parte din materiale este realizată în septembrie 2006.

La Şcoala de Arte din Kabul, regizorul Jacek Szaranski îşi încurajează studenţii să realizeze un documentar despre oraşul lor. În timp, după câteva neînţelegeri şi încercări nereuşite, tinerii îşi dau seama că prin această metodă pot cunoaşte mai bine oamenii din jurul lor şi pot primi răspunsuri la multe întrebări interesante.
Aceste imagini, puse cap la cap, prezintă nu doar preocupările unor adolescenţi, dar şi însăşi esenţa unei societăţi afgane contemporane mult mai diferite faţă de ce prezintă majoritatea televizunilor în întreaga lume.

Documentarul a fost realizat în două variante, una de 52 de minute pentru televiziune şi una de 80 de minute pentru cinematografe.

Mai trebuie precizat că acest film a obţinut deja câteva premii internaţionale, printre care:
2008 – Watch Docs Human Rights Film Festival, Premiul Audienţei, Varşovia, Polonia;
2009 – Leeds International Film Festival, Leeds, Marea Britanie;
2009 – Cinema Golden Minbar International Muslim Festival, Rusia;
2009 – Films de Femmes Festival, Franţa ;
2009 – Dialektus European Documentary, Menţiunea Specială & Premiul Audienţei, Budapesta, Ungaria. (Sursa: http://www.oneworld.ro/filme/filme-a-z/kites-zmee.html )

La Cinematograful Eforie din Bucureşti (Str. Eforie Nr. 2, prin zona Lipscani) acest documentar va rula în 20.03.2010 (sâmbăta aceasta) la ora 16:30 şi în 21.03.2010 la ora 20:30. Veţi auzi atât limba poloneză, cât şi arabă, film cu subtitrare în limba română şi engleză.
La sfârşitul vizionării este organizată o întâlnire cu directoarea Beata Dzianowicz, pentru cei care doresc să îi pună întrebări ori să îi asculte discursul legat de documentarul Latawce.

În rest, trebuie să mai ştiţi că la Cinema Eforie intrarea este extrem de ieftină, în jur de 6 lei, şi că atmosfera din timpul filmelor poloneze este de obicei foarte plăcută, probabil şi datorită oamenilor din sală :)

Tot cu ocazia acestui festival de documentare, la Cinematograful Union, în 18 şi 19 martie, rulează un alt film cu producţie poloneză, "Królik po Belińsku" (Iepuri la Zidul Berlinului); nu îl recomand celor care se duc la cinema direct interesaţi de limba poloneză, deoarece vocile sunt în germană, însă dacă doriţi să vedeţi povestea celor 28 de ani în spatele zidului dintr-o altă perspectivă, atunci ar putea fi o alegere foarte bună.

2 comentarii:

  1. Toate bune si frumoase doar ca mai nou oamenii , ma rog , majoritatea , nu se duc la filme care nu sunt "made in Hollywood".

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai si tu dreptatea ta, probabil deoarece filmele americane cu parcurs previzibil sunt mai usor de digerat pentru unele persoane. Nasol.

    RăspundețiȘtergere