În Polonia există peste 100 de castele. Cele mai remarcabile au fost construite de cavalerii teutoni şi sunt situate în nord-estul ţării.
Malbork este cel mai mare castel medieval din Europa care a rezistat până în zilele noastre. De asemenea, trebuie vizitate şi cele din Lidzbark Warmiński şi Kwidzyn, construite de aceiaşi cavaleri teutoni.
Cele mai importante castele sunt Wawel din Cracovia şi Royal din Varşovia, ele fiind reşedinţele regilor şi simbolurile puterii.
Castelele dintre Czestochowa şi Cracovia au făcut parte dintr-un sistem de fortificaţie numit Cuibul Vulturilor; mare parte dintre ele au fost construite în Evul Mediu şi distruse în timpul Potopului Suedez din 1650.
Iubitorii de castele vor căuta aceste ruine în Olsztyn, Mirow, Ogrodzieniec, Bolków sau Bobolice. Pieskowa Skala este singurul edificiu bine conservat din tot sistemul Cuibul Vulturilor.
Şi lista de recomandări poate continua. Ca şi în România, castelele lor sunt extrem de frumoase, unele restaurate, altele părăsite. Dintre cele pe care le-am văzut eu până acum, Castelul Malbork merită cu adevărat o vizită până în nordul Poloniei, mai ales că este din anul 1997 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Acesta a fost construit de cavalerii teutoni în secolul XIII, pe teritoriul Prusiei, acum fiind cam la 60 km de oraşul Gdańsk, în urma unei acţiuni de creştinizare pornită de germanii romano-catolici.
Malbork, care de fapt este format din 3 castele, a devenit astfel cea mai mare fortăreaţă medievală din Europa şi cel mai mare castel de cărămizi din lume. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai mult de jumătate din clădire a fost distrusă şi este într-un continuu proces de reconstrucţie chiar şi în zilele noastre.
Aici există şi un muzeu cu expoziţii definitive (despre ordinul teutonic şi tot ce ţine de el, istoria bisericii, arme, arhitectură ş.a.) şi temporare, în funcţie de diverse evenimente ce prezintă interes pentru vizitatori.
Traseul turistic include şi numeroase biserici precum Sf. Maria sau Sf. Ion Baptistul, dar şi Cimitirul Armatei Sovietice (aici sunt îngropaţi 529 de soldaţi ruşi care au luptat în anul 1949 pentru eliberarea zonei).
Pentru turiştii excentrici, există şi un hotel pe nume Zamek (zamek înseamnă de altfel în poloneză castel), fiind situat chiar pe locul fostului spital teutonic. Pune la dispoziţie o cafenea, 3 restaurante şi condiţiile unui somn gotic de neuitat.
Pe site-ul oficial al castelului Malbork găsiţi informaţii actualizate în engleză despre preţuri, atracţii turistice, diverse evenimente, cazare în împrejurimi, fotografii şi date istorice. În mare, vă pot spune că în timpul verii programul de vizită este între orele 09:00 şi 19:00, iar un adult va trebui să plătească pentru intrarea în castel 35 de zloţi (cam cât 35 de lei de-ai noştri), iar pentru accesul la galerii şi turnul principal cam 6 zloţi. Scump, nescump, eu îl consider un loc care trebuie vizitat odată ajuns în Polonia, măcar şi pentru arhitectura şi recordurile la dimensiuni pe care încă le deţine în lume după atâtea secole.
Fain. Spre deosebire de noi, ei chiar se pare ca au si un program de vizitare. La noi, chiar daca gasesti un castel in paragina nu poti sa-l vizitezi pentru ca e inchis, paznicul fiind in sat dupa bautura, sau oriunde altundeva. Cunosti tot satul dar castelul tot nu-l vizitezi.
RăspundețiȘtergereApropo de vizite, anul trecut am condus un grup de turisti straini si nah, sa ma laud si eu cu cetatile noastre, ne-am oprit si in Sighisoara... Era duminica ora 11... Am gasit pana la urma o usa pe care scria Turist Info. Programul de functionare era de luni pana sambata, duminica inchis.
RăspundețiȘtergereIata cum Romania face turism conform bibliei, ca deh, e zi de odihna... Si oricum, cand sunt deschise punctele astea info, cu mici exceptii, sunt praf praf, mai ales pentru straini. In fine, poate ne vom destepta si noi candva si vom invata cum sa facem bani...
Şi când te gândeşti că Malborkul a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, doar ca sa fie distrus mai apoi de către sovietici în... timpul antrenamentelor artileriei lor. Aceiasi sovietici care au luat ca amintire mana uneia dintre statuile ce ii reprezintă pe foştii comandanţi ai ordinului. Îmi aduc eu bine aminte, Laura?
RăspundețiȘtergereIar mai apoi istoricii polonezi au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a convinge autorităţile poloneze de însemnătatea locului în istoria Polonia. Acestea nu erau deloc dornice să refacă acest castel, punându-şi în minte să lase în seama timpului terminarea operei începute de sovietici. Dar ca întrega Polonie, şi castelul a renăscut, deşi nici până astăzi nu a fost refăcut în totalitate.
Poate că nu e locul, dar vi se pare interesantă o analiză a discursului oficial polonez în perioada 1945-1989 în relaţia/faţă de URSS, în lumina masacrului de la Katyń şi a războiului?
Conflictul ruso-polon ar putea ocupa zeci, chiar sute de pagini de analiza, dar pe acest blog prea putin as izbandi intr-un articol de dimensiuni medii. Asa cum toti stim, Rusia si Polonia sunt in conflict mascat ori nu prea mascat de foarte multi ani. Pana si inventarea votcii reprezinta un motiv de mandrie nationala pe care ambele parti il revendica.
RăspundețiȘtergereRenasterea se pare ca este cea mai indreptatita asociere cu Polonia, pentru ca intr-adevar au renascut dupa fiecare tragedie din istoria lor. Ce s-a intamplat la Katyń va ramane, din pacate, un motiv vesnic de ura, pana cand nu se va recunoaste oficial ce s-a intamplat si nu vor fi razbunati acei polonezi masacrati miseleste.
Cat despre mana uneia dintre statui, va rog sa imi permiteti necunostinta acestei actiuni, insa ma voi interesa, multumesc pentru aceasta informatie :)
Virba lui Richard a dat boala castelelor in noi :P tu cu cele poloneze cu cu Bran , Rasnov si Sighisoara iar el cu Peles :P
RăspundețiȘtergereNu am apucat să vizitez castelul Malbork, dar am auzit despre el că ar fi cel mai mare castel din Polonia.
RăspundețiȘtergereDar Polonia mai ascunde multe alte castele, unele de o frumuseţe rară, dar care nu sunt aşa mediatizate. Acestea ar fi: castelul Krasiczyn, castelul Łańcut, castelul din Lesko, castelul din Przemyśl (e destul de mic, ce-i drept), castelul din Lublin, şi multe altele de care nu ştiu.
Pozdrawiam was i miło mi że znajdowałem rumuński miłośniki Polski :)
Manu / Maniek
@ Emanuel: multumim pentru recomandari! Polonia abunda intr-adevar in castele unul mai frumos ca celalalt. Pacat ca uneori sunt distante foarte mari intre ele si ar trebui sa ne mutam efectiv acolo ca sa le vedem pe toate :)
RăspundețiȘtergereFajnie, że znalazłeś mój blog!
Salut! Sunt doctorand UB si as dori sa merg cu o bursa in Polonia (Cracovia sau Varsovia). De altfel nu ca as vrea, ci suntem obligati. M-ar fi intersat un articol despre viata in Polonia daca tot ai atata experienta si ai fost de mai multe ori acolo. Ma intereseaza costurile chiriei, pretul mancarii, costurile de transport, daca stiu polonezii engleza etc. Bursa este de 1000 Euro lunar si as vrea sa stiu daca ma descurc cu banii astia acolo. Un raspun sau un articol pe aceasta tema ar fi interesant.
RăspundețiȘtergere@ Oroles: dupa cum poti afla si din cel mai recent articol, am renuntat sa mai scriu pe acest blog, considerand proiectul Jurnal de Polonia incheiat la implinirea unui an (pe 20 octombrie 2010).
RăspundețiȘtergereRaman totusi atenta la orice mesaje primite si incerc sa raspund tuturor :)
Despre mancare iti pot spune ca este chiar putin mai ieftina decat in Romania (de fapt, in toate tarile europene e mai ieftina mancarea...); chiria depinde, eu nu m-am interesat niciodata de ea, neavand nevoie, insa cu siguranta te pot ajuta alti oameni care viziteaza sau chiar traiesc in Polonia. Devino membru al grupului Despre Polonia intrand pe acest link http://groups.yahoo.com/group/desprepolonia/ si poate vei primi ajutorul necesar.
Despre transport poti gasi pe acest blog multe articole si comentarii utile. Cel mai ieftin se zboara cu Wizzair, urmat de LOT Polish si Lufthansa, mai ales daca au si ceva promotii in zilele in care vrei tu.
Polonezii nu prea vorbesc engleza, din pacate, abia daca rup cateva cuvinte. Marea mea supriza in Polonia a fost sa constat cat de bine vorbesc eu engleza doar cu ce am studiat in scoala, avand in vedere ca mai toti cei de varsta mea facusera cursuri peste cursuri, MBA-uri etc. Si chiar si cu aceste cursuri, de multe ori ii depaseam, iar accentul lor este atat de britanic incat nu mai intelegi nimic :))
Polonezii mai in varsta stiu engleza doar daca au avut nevoie de ea (datorita job-urilor sau plecarilor prin strainatate), altfel nici vorba. Multi stiu insa destul de bine germana si rusa, asa ca poate te reorientezi :))
Scrie-mi pe e-mail la desprepolonia@hotmail.com si discutam mai multe daca vrei.
Cu drag,
Laura
Informatiile sunt utile, dar in alt domeniu. eu caut informatii pt geografie, si nu despre castele, la alegere. intelegeti voi! de asemenea, e vina celor de pe google ca nu se ocupa de problema mea. am si trimis un feedback!! da, laura, voi vizita site-ul chiar akm!! ;)
RăspundețiȘtergere