20 oct. 2010

Ultima pagină



Acum exact un an scriam prima pagină a acestui jurnal personal despre Polonia.
A fost conceput ca un proiect menit să promoveze tot ce ţine de acest popor slav în România şi iată că a venit vremea să îi scriu şi ultima pagină.

Sunt foarte fericită că în acest an, peste 16.000 de vizitatori unici au ajuns pe Jurnal de Polonia. E plăcut să mă gândesc că în medie 1330 de oameni/ lună au aflat de existenţa acestui proiect.
Au deschis în total aproape 34.000 de pagini cu un bounce rate de 56.76 % (se putea şi mai bine, dar şi mai rău).
Vizite noi au fost în procent de 71.94 %, adică 3 din 10 vizitatori s-au reîntors de-a lungul vremii ca să mai citească una alta despre Polonia. (statistici din Google Analytics)

Prietenul meu cel mai bun a fost şi sper că va mai fi Google, care mi-a adus cei mai mulţi vizitatori. Se pare că, deţinând singurul blog de gen despre Polonia în România, mi-a adus numai avantaje.
Pe locul 2, o medalie de argint pe care oricând o măsluiesc şi o fac de aur, îi aparţine agregatorului polimedia.us/fain. O surpriză foarte plăcută, o comunitate online în care m-am simţit ca la o cafenea hlizindu-mă cu prietenii. Multe click-uri cu 0 secunde timp petrecut pe pagină, dar din sute de vizitatori zilnic, unii rămâneau şi apoi reveneau constant. Asta a fost excelent pentru mine.

Dacă mă uit în top 50 de cuvinte cheie prin care oamenii au ajuns pe acest blog, pe primul loc nu se află ceva legat de această ţară, ci mai mult o curiozitate generală: “cine este cel mai puternic om din lume”. Deoarece am scris la un moment dat un articol în care dădeam cumva răspunsul acestei întrebări, de atunci se caută într-o veselie răspunsul acestei întrebări. Nu mă aşteptam, dar mari sunt posibilităţile google-ului :)

Desigur, oamenii caută şi “pronunţie poloneză” “alfabet polonez” “despre polonia” “filme poloneze” “muzică poloneză” ”autocar românia polonia” ”cursuri poloneză” ”eu român ea poloneză” etc.

Însă cel mai mult îmi plac căutările trăsnite care nu au absolut nicio legătură cu profilul acestui blog. De exemplu: “vând maioneză”, “a se pupa”, “a da dovadă de om prezentabil”, “bancuri cu craniu şi crania” (wtf, există aşa ceva?), “cum să-i spun că îmi pare rău”, “din ce e compus pianul”, “dode e nume ţigănesc?” şi multe multe altele.


Jurnal de Polonia
a fost cel mai intens proiect cultural pe care l-am desfăşurat până acum. Am legat prietenii cu români şi polonezi deopotrivă, am primit informaţii preţioase de la oameni mult mai în măsură să vorbească în anumite privinţe, am deschis un grup pe yahoo (http://groups.yahoo.com/group/desprepolonia/ ) în care fiecare întreabă sau recomandă diverse despre Polonia, trasee pentru călătorii, atracţii turistice etc., şi mai ales am adus în prim plan o ţară despre care se ştie mult prea puţin.

Chiar dacă nu voi mai scrie nimic aici, ştiu că vor exista întotdeauna curioşi care mă pot contacta oricând pe e-mail sau, de ce nu, vor folosi grupul de pe Yahoo pentru a interacţiona şi cu alte persoane.
Sper că v-am trezit măcar puţin interesul şi că veţi vizita această Polonie frumoasă, voi cei care n-aţi făcut-o deja, ori poate că măcar v-au plăcut articolele mele pe care le-am scris numai din inimă, ca să vă împărtăşesc şi vouă ce am aflat eu de-a lungul timpului.

Nu uitaţi, site-ul Institutului Polonez de la Bucureşti afişează lunar un program al evenimentelor culturale din România şi Moldova. Vizitaţi-l cu încredere.

Şi iubiţi-vă tot cu încredere, mult şi fără frontiere :)

19 comentarii:

  1. Felicitari. Mult succes in continuare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Laura, dziękuję za ten blog, był i jest bardzo ciekawy, naprawdę najlepszy tego rodzaju z Rumunii. Mam nadzieję że twoja pasja związana z Polską nie ma końca, że to tylko przemijająca faza. Kto wie, może pewnego dnia będziemy spotkać się w Polsce:) Narazie!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Andrei: iti multumesc frumos :)

    @ Alexandru: Zawsze będę cię kochać Polska! Dziękuję bardzo bardzo i kto wie, w ciągu jednego dnia, w Polska... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai realizat o chestie foarte faina aici.Si sincer, m-ai ajutat foarte mult.A fost singurul site din Romania unde am putut sa aflu cate ceva despre Polonia.Sunt deja de o luna in aceasta tara si imi place foarte mult.O sa mai stau inca 9 luni aici si sper sa invat si limba, am cursuri intensive de poloneza.Am inceput sa scriu si eu despre Polonia, insa din punct de vedere personal.Toate cele bune si na zdravoie!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Paul Gabo: cu siguranta vei invata limba in timpul asta, mai ales daca faci si cursuri :) Vezi in articolul meu "Ce ii distreaza pe polonezi" care este expresia cea mai amuzanta pentru ei venita din partea unui strain si inarmeaza-te cu rabdare, poloneza nu e chiar atat de grea pe cat pare :)) Eu inca nu am invatat-o prea bine, dar nici nu locuiesc acolo ca sa am aceasta ocazie :)

    Si... n-ai idee cat de mult ma bucur sa citesc ca acest blog a fost si inca este util, asta a si fost dorinta mea, iti multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si gata?
    Urmatorul proiect despre ce va fi ?

    Asta presupune ca aiterminat si cu bloggingul? Te mai vad?

    Orice ai decide ai facut o treaba excelenta.
    Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Cartim: apropo de inviat, in ultimul comentariu lasat pe blogul tau am trecut la semnatura noul meu proiect ;) Sper sa fie la fel de bun ca acesta, chiar daca pe o alta felie de tort :p

    Iti multumesc pentru apreciere, ma bucur sa vad ca am avut o idee cu lipici :p

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum gata? Ne-ai lasat ? De ce nu mai continui ?

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Iulian: :) da, gata, m-am oprit pentru ca jurnalul polonez a implinit un an si cam atat trebuia sa ramana deschis.
    Am obtinut ce mi-am dorit si anume mediatizarea Poloniei intr-o tara in care nu prea se stiu multe despre ea, plus socializarea cu oameni minunati despre care nu banuiam vreodata ca au asa povesti frumoase :)

    Cu drag,
    Laura

    RăspundețiȘtergere
  10. Nashpa... Mai stiti vreun blog despre polonia :D ? In afara Institutului Cultural Polonez :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Sau poate vrea sa faca cineva un alt blog ?
    Eventual unul colectiv unde sa scrie fiecare experienta lui cu Polonia :D

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Iulian: nu prea mai sunt... uite, totusi, mai sunt oameni ca mine, care scriu din amintiri despre Polonia sau care locuiesc acolo.. de exemplu: http://storminateacupself.blogspot.com/ este o tipa duper draguta care face din cand in cand voluntariat in Polonia si da destule informatii interesante pe blogul ei :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Bună ziua Laura, I am Ewa from milk-and-pumpkin culinary blog. You wrote me about żurek but only now I answered your comment, I am sorry :( I stopped blogging for a long time but I am into it again :) I am willing to help you in anything you wish about Polish culinary. Please let me know. La revedere!

    RăspundețiȘtergere
  14. Hej, Ewa! Thank you for your support! I'm sure you couldn't understand about what is this article where you posted your comment... It's called "The Last Page" because this is a polish journal and I made it for exactly one year. After this time, I just stopped the project, so I'll not write about Poland anymore, but I'm sure there are other romanians interested and probably, with this ocassion, they will contact you in the future, if you're still opened for information :)

    Buziaki i uściski!
    Laura

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce rău îmi pare că nu vei mai posta nimic pe acest blog legat de Polonia. Într-adevăr este o țară minunată despre care mulți nu îi știu adevărata valoare. Mult succes în continuare și mulțumesc pt tot ce ai împărtășit cu noi în tot acel an.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Florin: iti multumesc si eu pentru apreciere, Florin! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. As vrea sa cunosc pe cineva care ma poate ajuta sa pot cumpara o masina din Polonia, spre rusinea mea nu stiu o boaba in poloneza, iar majoritatea nu prea stiu limba engleza.
    Pentru cei care ma pot ajuta sa ma contacteze pe e-mail: johnutz202003@yahoo.com
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  18. hmm da pacat ca s-a terminat proiectul. foarte rar (din lipsa de timp) am intrat aici si citit articolele...imi place twoje podejście:) bafta in continuare:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Laura Tomescu, după ce ți-am citit „Jurnalul de Polonia”, am doar 2 cuvinte să-ți spun: te iubesc :) Îmi doresc să fii bine, sănătoasă și înconjurată de cei dragi.

    Cu Dumnezeu alături :)

    RăspundețiȘtergere