28 oct. 2009

Prima recomandare pentru gurmanzi



Altă cultură înseamnă de regulă alte tradiţii, alte obiceiuri, alte valori. Azi, pentru mine altă cultură înseamnă mai ales altă mâncare, aşa că voi scrie puţin pentru gurmanzii din noi :)
Aşadar, vă voi prezenta primul bun-bun pe care nu trebuie să îl rataţi când veţi ajunge la polonezi: PIEROGI. Important: se citeşte pieroghi.


 
Pierogi sunt un fel de colţunaşi de-ai noştri, doar că noi nu îi promovăm, nu îi adoptăm ca simbol naţional, nu ne mândrim cu ei, nu îi servim în restaurante şi nici nu îi umplem cu prea multe (cel mai des punem brânză de vaci).


Diferenţa dintre pierogi şi colţunaşi este în mare măsură umplutura variată şi specifică polonezilor care le aduce un element surpriză binevenit, şi anume: cu varză acră (sauerkraut sau kapusta), cu varză proaspătă, cu brânză sau caşcaval, cu cartofi, cu ciuperci (porcini sau crimini), cu fructe (foarte des sunt folosite căpşunele şi prunele) sau cu carne. Cei mai faimoşi pierogi sunt cei "ruseşti", care reprezintă o combinaţie de brânză de vaci, cartofi şi ceapă peste care se pun şuncă şi ceapă prăjite. Să nu uit să precizez că de obicei aceşti pierogi se fierb, iar, după gust, uneori se călesc înspre final cu puţină ceapă aromată, care ajunge şi ea până la urmă în farfurie.

La primă vizită în Polonia am fost învăţată să pun peste pierogi smântână şi pe ea un strat de zahăr. Contrastul de dulce şi acru, sărat şi uşor amărui de la ceapa călită din compoziţie m-a cucerit pentru totdeauna. A fost aşa cum caută mereu un bucătar experimentat: combinaţia perfectă a celor 4 gusturi. Cât despre aluatul fin de deasupra, trebuie să ştiţi că este al naibii de bun şi rece, indiferent cu ce l-ai umple. Pierogi se pot chiar congela şi mânca ulterior, atât de buni sunt.

Nu uitaţi: în orice restaurant sau casă veţi ajunge în Polonia, cereţi cu ochi mari şi umezi o porţie de pierogi cu smântână.
Preferaţii mei: cei cu ciuperci :p



5 comentarii:

  1. Ador pierogi.. Doamne ce poftă mi-ai făcut :) Tocmai am primit din Polonia niste forme de făcut pierogi, sper să și reușesc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu uiti sa pui smantana si sa presari zahar peste ele :p

    RăspundețiȘtergere
  3. am încercat și asa back in Poland :) E..ciudat pot zice dar gustul e chiar interesant :)

    RăspundețiȘtergere
  4. daca mergeti in Cracovia, si vreti sa stati in conditii decente si sa gatiti pierogi, incercati Mamas Hostel. Tot acolo, in fiecare sambata seara, aveti ocazia sa-i gatiti si sa-i papati :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Preferatele mele sunt cele cu afine, acoperite bineinteles cu smantana si zahar. Despre congelat: da, este posibil si chiar recomand, insa trebuie congelate intr-un singur strat. Daca le pui unele peste altele, se vor lipi si nu ne mai dezlipesti vreodata :)...Eu le congelez pe rand, in tavite, apoi le pun in punga de plastic si scot cate am nevoie...

    RăspundețiȘtergere