13 ian. 2010

Supa Żurek cu cârnaţi - simbol naţional polonez



La capitolul gurmanzilor nu pot să nu scriu tocmai despre żurek (se citeşte jurec), o supă reprezentativă pentru polonezi.
Am încercat-o prima dată într-un restaurant din Gdańsk, un pic mai extravagant, şi poate din dorinţa de a fi orice numai tradiţionali nu, bucătarii au făcut exces de zel şi au schimbat puţin compoziţia, astfel încât mie nu mi-a plăcut deloc. Am fost traumatizată multă vreme de această supă, mai ales că ea oricum nu arată deloc ca o ciorbă clasică. În timp însă, mâncând şi varianta "home made", ne-am împrietenit şi am ajuns să o privesc uşor uşor cu alţi ochi, cu altă gură :)

Żurek tradiţională conţine jumătăţi de ouă fierte şi cârnat gros polonez, "kielbasa biała", în traducere exactă "cârnat alb".
Această supă este des întâlnită în bucătăriile poloneze, ruseşti, ucrainiene, slovace şi slovene.
Acreala din supă (zakwas) se obţine altfel decât borşul nostru: se lasă la fermentat făină de secară cu apă şi usturoi într-un vas gen borcan, până la 5 zile.

Preparatul supei porneşte simplu cu pusul apei la fiert, adăugarea morcovilor, ţelinei, păstârnacului, prazului şi a câtorva ciuperci întregi.
După circa o jumătate de oră de fiert la foc mic, se adaugă cârnatul polonez (este un cârnat proaspăt din carne de porc condimentată); părerea mea e că putem pune şi un alt cârnat asemănător în supă, în caz că nu-l găsim în alimentară fix pe cel de la mama lui... Se înţeapă la început cârnatul ca să nu se spargă şi se lasă în continuare la fiert.
După alte 30 de minute, se îndepărtează cârnatul care se taie în fâşii atunci când se mai răceşte puţin, aceeaşi soartă având-o şi ciupercile care se taie în fâşiuţe foarte subţiri.
Se strecoară toată supa printr-o sită şi se pune înapoi la fiert doar zeama rămasă, îndepărtând cu o lingură grăsimea de la suprafaţă.
Se adaugă apoi câţiva cartofi curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cubuleţe, iar la câteva minute distanţă urmează borşul lor pentru acrit (eu cred că merge foarte bine şi borşul nostru, doar să punem şi nişte usturoi pentru aroma specifică celui polonez).
Înspre final, se adaugă un amestec de apă cu făină (un fel de răntaş, dar fără bulion, fără prăjeală), apoi feliile de cârnaţi şi ciupercile, după care se mai lasă un clocot şi se stinge focul.

Unii pun smântână în această supă, alţii pun şi un fel de pastă de usturoi pentru o aromă mai puternică; se serveşte ori într-un castron încălzit, ori în interiorul unei pâini de secară scobite, la sfârşit putându-se mânca şi coaja, după gust/ foame...

Acum, de ce o recomand eu, este pentru că această supă poloneză merge bine în orice situaţie, este destul de simplă  şi este cunoscută drept "supa meniului de ieri" datorită acrelii care trezeşte organismul după beţia de cu o zi înainte.. glume poloneze :)
Şi o mai recomand pentru că ar fi păcat să ajungeţi în Polonia vreodată şi să nu o încercaţi, e parte din tradiţia lor şi mâncată din bucătăria potrivită, este foarte foarte gustoasă.
Iar dacă ajungeţi să staţi la masă cu polonezi, puteţi încerca, de dragul impresionării, să rostiţi "Smacznego!" (se pronunţă smacinego), care înseamnă "Poftă bună!".

14 comentarii:

  1. Supa e gustoasa, iar tu, draga ardei iute, te-ai potrivi de minune cu ea :p
    Sa stii ca prima reactie e "bleah, cu carnati si oua intregi? Nu, mersi", dar ar fi pacat sa nu incerci ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. pot sa zic eu?
    "bleah, cu carnati si oua intregi?, nu mersi!"

    Si fiind in interiorul unei paini .. daca nu te apuci repede de ea, paine nu absoarbe tot lichidul? Sigur sunt oameni care mananca asa ceva!? :D

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Da, sunt oameni care mananca asa.. de fapt, si noi avem ciorbele noastre muntenesti servite in coaja de paine!

    Mai, sincer, asa am reactionat si eu la primul żurek, in restaurantul ala, mai ales ca avea si niste ciuperci mari gelatinoase pe care nici nu le puteam taia, nici baga deoadata in gura.. iar de la ele, zeama era cam negricioasa, sa mi se faca rau :D Dar, repet, mancata din bucataria potrivita, supa asta e grozava :p :p

    RăspundețiȘtergere
  4. Neeee ... mancare buna e la kfc sau la shaormerie! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Si sosul ala de usturoi de la kfc e fenomenal, dar si burtica in 3 randuri e buna, zi tu ca nu-i asa :p

    RăspundețiȘtergere
  6. Pani, cred ca gustos ce ai pregatit tu aici :p pastrezi si traditia , inebunesti papilele gustaive la vizitatorilor si faci cu noi efectul Pavlov :P dar este bine.
    La multi ani inca odata !!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani si tie, Cartim :p Si tine saliva acasa pentru urmatoarele articole despre bucataria poloneza, sa vezi atunci :p :p

    RăspundețiȘtergere
  8. am sa incerc... arata foarte bine.
    Un sfat: daca vrei sa incerci ceva traditional, du-te prin sate si incearca restaurantele de familie ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai de la supa dubioasa din restaurantul extravagant, crede-ma ca nu ma mai arunc cu capul inainte decat in bucataria prietenilor si a familiei :p
    Si chiar si-asa... lasa ca revin eu cu un articol ca sa vezi ce am patit cu prajitura lor de mac :D

    RăspundețiȘtergere
  10. eu maninc zurek de cite ori ajung in polonia{de doua ori pe luna} si este foarte buna mai ales daca bei si o vodka

    RăspundețiȘtergere
  11. Va asigur ca este foarte, foarte buna. Eu dintr- o prostie am comandat- o, recomandata de un polonez. Doream ceva traditional. Acum de cate ori ajung in Polonia este primul lucru la care ma gandesc sa il comand. Ii duc dorul si o sa incerc sa o fac si acasa. Sper sa- mi iasa. Incercati, nu aveti nimic de pierdut chiar daca vi se pare ciudata combinatia va ve- ti indragosti de aceasta supa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar luna viitoare ma voi intoarce in Polonia, posibil sa o incerc din nou! Multumesc pentru impresia lasata, Aurora :)

      Ștergere
  12. Chiar e buna azi am facut si eu e foarte gustoasa



    RăspundețiȘtergere