28 feb. 2010

Cultura poloneză şi mărţişorul din Herăstrău



Mâine, 1 martie, deşi se anunţă ploaie, Institutul Polonez se încăpăţânează, cu pelerine, umbrele şi probabil nişte butelcuţe cu votcă, să ne invite la dezvelirea statuii compozitorului Fryderyk Chopin din Parcul Herăstrău. Este cadoul lor de Mărţişor pentru comunitatea polonă din Bucureşti şi pentru cei interesaţi, în general, de artă şi cultură.

Bustul este o restaurare după opera din anul 1956 a marelui sculptor moldovean de origine poloneză Andrei Ostap, autor a sute de sculpturi cu o însemnătate deosebită pentru patrimoniul cultural al României şi Republicii Moldova, expuse în locaţii din întreaga lume.
Placa pe care scrie “Fryderyk Chopin (1810-1849), compozitor şi pianist polonez- Chopin Anul 2010” va fi amplasată cu această ocazie pe postamentul bustului.

Evenimentul face parte din seria dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Chopin, sub atenta grijă şi implicare a Institutului Cultural Polonez din Bucureşti.

Acest articol nu se adresează purtătorilor de markere pentru desenat mustăţi şi dedicaţii pe statuile din parcuri. Ceilalţi pot da o fugă dacă nu mâine, atunci într-o oricare altă zi însorită pentru a admira această lucrare extrem de fin realizată de către Andrei Ostap.

3 comentarii:

  1. In Bucuresti asta li se intampla statuilor ? Li se adauga mustati cu markere??
    Ca tembeli....

    RăspundețiȘtergere
  2. :D Glumeam, n-am bănuit că voi stârni aşa sentimente :p
    Nu se pun mustăţi de obicei, dar sunt mulţi care, ca în tot restul ţării, îşi scrijelesc amintirile/ sentimentele, ştii tu, gen ultra steaua, love mari, jos băse etc. Ca la noi la nimenea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai rau...:P macar daca ramaneau la mustati era o chestie funny asa , transmitand mesajele alea sunt si mai tembeli.
    Nu prea inteleg acest gen de manifestari...

    RăspundețiȘtergere