25 feb. 2010

Surprize acre din bucătăria poloneză



Unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-am aflat până acum despre polonezi este că mănâncă ciorbă din castraveţi muraţi. De fapt, nu e chiar cum pare, iar noi, un popor îndrăgostit de murături, ar trebui să îi dăm o şansă acestei bunătăţi, nu? :)

În esenţă, este o supă din legume, dar acrită cu castraveţi daţi prin răzătoare. Deci nu doar cu zeama lor, ci chiar cu murăturile mărunţite.
A fost prima supă de-a lor care mi-a plăcut cu adevărat, mi-a amintit de crema de legume acrită cu zeamă de corcoduşe.
Pentru a face Zupa Ogórkowa, cum îi spun polonezii, este nevoie de ceapă, cartofi, morcovi şi castraveţi muraţi. Plus supă de pasăre, un pic de făină, un pic de sare şi piper, un pic de unt şi smântână.
La început, se topeşte untul într-o oală în care se căleşte ceapa până devine sticloasă. Apoi se adaugă supa de pasăre (poate fi şi o supă din legume), castraveţii răzuiţi, zeama de castraveţi, morcovii şi cartofii. Se lasă să fiarbă la foc mic până se pătrund morcovii. Se amestecă făina cu smântână, gen răntaş, apoi se adaugă în supă. După gust, se pun sare, piper, uneori chiar şi zahăr.

Polonezii o servesc ori în varianta vegetariană, ori cu carne de pasăre, rece sau caldă, din castraveţi muraţi sau proaspeţi, chiar nu contează. Eu o servesc cu o lingură în plus de smântână, fierbinte cât să mă taie transpiraţiile. Dacă celelalte supe poloneze cu cârnaţi, sfeclă roşie ori ouă întregi vă sperie puţin, aceasta este atât de simplă şi gustoasă încât pur şi simplu nu îi puteţi spune lingurei să nu îşi facă de cap printr-un castron presărat cu puţin pătrunjel tocat :)

4 comentarii:

  1. Ogórkowa- this is my favourite soup, mostly I like it when I have a hangover:)
    As I know people in Romania they dont eat this soup, I recommend You all to try it!
    This blog is the best promotion of Poland in Romania!!!
    multumesc miss admin:)

    RăspundețiȘtergere
  2. My apologies, I wrote without special "o" the name of the soup, i will correct now :p
    And about the best promotion of Poland... I have to be modest.. Please, don't exaggerate :D But thanks, many many thanks!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii ca mie imi place si supa de sfecla rosie,a lor, e gustoasa, iar cand te cuprinde "un frig polonez" :-)mmmmm yamiii.Smacznego....

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc pentru minunatele rețete. ,Și pentru modul în care sunt descrise.Succes în tot ce întreprindeți.

    RăspundețiȘtergere