28 mar. 2010

Floriile catolicilor, palmierii polonezilor



Anul acesta s-a întâmplat ca Paştele Catolic să fie în acelaşi timp cu cel Ortodox. Iar pentru că Floriile au loc întotdeauna cu exact o săptămână înainte, catolicii au participat şi ei astăzi la o zi asemănătoare cu a noastră.

Polonezii o sărbătoresc cu multă culoare şi veselie. Nu îi spun Florii, ci Duminica Palmierilor. După cum ştiţi, ziua aceasta sărbătoreşte intrarea lui Iisus călare pe un măgăruş în Ierusalim, moment în care oamenii l-au întâmpinat cu frunze de palmieri şi măslini.
De aici şi numele acestei duminici a palmierilor (Niedziela Palmowa), deşi i se mai zice şi „Duminica Patimilor Domnului” (Niedziela Męki Pańskiej) sau „Duminca Salciei” (Niedziela Wierzbowa).

Deosebit la această zi este că polonezii au transformat-o într-un fel de sorcovă a noastră. Împopoţonează crenguţe de mâţiţor şi salcie cu flori naturale şi artificiale, hârtie colorată, crenguţe de merişor, de toate, numai colorate să fie. Şi pe acestea ei le numesc palmieri (palmy). Probabil că nici poziţionarea climatică nu i-a ajutat prea mult să îşi dezvolte propriile plantaţii de palmieri, aşa că oamenii s-au descurcat cu ce au putut.
Se pare că sunt destul de uşor de confecţionat, căci până şi copiii se ocupă de asta (ce-i drept, cam cu ajutorul părinţilor), iar pentru acest act ei sunt răsplătiţi de către preot cu dulciuri.

Palmierii se găsesc la vânzare în aceste zile cam peste tot, gen sorcovele ori mărţişoarele noastre, în magazine, la tarabe ori chiar pe trotuare.
Referitor la salcie, cea pe care noi, ortodocşii, o punem deasupra intrării în casele noastre şi pe care o păstrăm sfinţită chiar şi un an de zile, pentru catolici reprezintă resurecţia şi imortalitatea sufletului.

Ceremonia porneşte pe străzi, precum a fost sărbătorită şi intrarea triumfătoare a lui Iisus în Ierusalim, convoiul de credincioşi şi de palmieri veseli oprindu-se în curtea bisericii.
Aici ajutoarele preotului, sau băieţii de altar cum li se mai spune, aduc şi adevărate frunze de palmier. Oamenii aşteaptă cuminţi să le fie stropiţi cu apă sfinţită copăceii, şi cei deghizaţi, şi cei adevăraţi. Aceştia sunt ridicaţi falnic de câteva ori în timpul slujbei, la îndrumarea preotului, iar la sfârşit toată lumea se întoarce mulţumită acasă cu aceste simboluri sfinţite, pe care le pun lângă icoane sau cruci, până în anul următor.
În unele case, palmierii stau chiar mai mult de un an, aşezaţi frumos într-o vază, de multe ori ca amintire a primelor realizări ale copiilor.

12 comentarii:

  1. Da, la nemti se numeste Palmsonntag si este to asa mai vesela , nu are tragismul de la ortodocsi, iti mai lasa o raza de speranta in suflet .
    Am mai spus , ca poate ca fiind catolic sunt subiectiv , dar parca si botezul la catolici este mai simplu si nu atat de traumatizant pentru un copil.
    As mai avea exemple dar ma opersc aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ce zici, am vazut deja multe diferente pe care tot nu reusesc sa mi le explic, de ce trebuie sa existe acestea... In fine, bine ca avem acelasi Dumnezeu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articol, foarte interesant blog:)...
    Total de acord cu Cartim... Catolicismul e singura religie cu adevarat deschisa o fi si budismul, habar n-am), insa dintre cele practicate pe terioriul Europei e singura evolutiva, care nu pune accent pe pacat, pe pedeapsa cu fulgerul si traznetul din cer...
    Islamismul e inchistat, judaismul n-a miscat cu-n deget, inchis pâna la sufocare, ortodoxismul are o unda de incapatânare ostracizanta...
    Nu sunt catolica, sunt ortodoxa, da' slava Domnului ca exista catolicismul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Karla, bine ai venit, iti multumesc pentru aprecieri :)

    Ma gandeam de multe ori daca sa trec la catolicism, pentru ca intr-adevar va trebui sa fac in curand aceasta alegere... Cu toate blocajele ortodoxismului, sunt totusi multe traditii pe care n-as vrea sa le pierd vreodata.
    Cred ca pana la urma fiecare religie are frumusetea si uratenia ei :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt sigur, dar e posibil sa fie prima data cand comentez aici, desi te-am mai vizitat in trecut. Vreau sa te felicit pentru un blog 100% original si pentru capacitatea de a trata subiecte dintr-o arie, aparent, nu foarte generoasa. Asta in conditiile in care bloggerul de rand (categorie in care ma includ si eu) are la dispozitie toate subiectele din lume, si totusi nu are inspiratia sa creeze articole interesante.

    Bafta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Catalin, cred ca este cel mai magulitor comentariu pe care l-am primit pana acum. Iti multumesc mult pentru avantul pe care mi-l dai in activitatea mea de "blogger" :p
    Te mai astept :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Laura, de ce doresti sa treci la catolicism ?
    Este , cum spunea Karla, mai decshis, cred ca un merit deosebit l-a avut Ioan Paul al II-lea ,noul Papa, "noul" , vroiam sa spun actualul, este nai rigid. Acum oricat de bun ar fi , a venit dupa Karol Voitila, si asta este un mare hamdicap.

    Cat despre ce sopunea catallin , are dreptate , tu ai gasit ceva destutl de original dar intr-un domeniu pe care trebuiesa il cunosti foarte bine.
    Esti o bloggerita buna, cum am scris si la mine blogurile bune nu sunt cele din primele locuri alle Ze list-ului .

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Cartim: despre catolicism, e alta poveste :)
    Cat despre domeniul blogului meu, ma gandesc ca daca eram mai documentata, lucram la Ambasada :D Pana la urma, este un jurnal personal in care scriu si invat in acelasi timp, ce poate fi mai frumos? :)

    Gata, fug, in Polonia se sfintesc acum cosurile impletite cu oua, carnati afumati, dulciuri si alte bunatati. Nu pot rata momentul asta, caci altfel cum sa scriu urmatorul articol? :p

    Paste Fericit tuturor, Hristos a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Iti urez sarbatori fericite!

    Paste Fericit!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Adevarat a inviat! :) Pacat de ploaia de afara, in rest ma duc sa ciocnesc un ou si sa mananc niste pasca, ceea ce iti doresc si tie :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai un premiu de la mine! Treci pe la HazLii sa il iei :)

    RăspundețiȘtergere