6 mar. 2010

Polonia plus Jocurile Olimpice de Iarnă egal iubireZilele trecute s-a terminat o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, găzduite de oraşul canadian Vancouver.
Polonia a fost reprezentată de 47 de sportivi, 21 de femei şi 26 de bărbaţi. Cele mai mari echipe au fost cele de patinaj viteză şi de ski, fiecare având câte 13 membri.

Până la ediţia de anul acesta, polonezii au câştigat la Jocurile Olimpice de Iarnă 8 medalii:
- una de aur la ski jumping în Sapporo ’72
- trei de argint (patinaj viteză la Squaw Valley ’60, ski jumping la Salt Lake City ’02 şi biatlon la Torino ’06)
- patru medalii de bronz (una la combinată de iarnă în Cortina d’Ampezzo ’56, una la patinaj viteză în Squaw Valley ’60, una la ski jumping în Salt Lake City ’02 şi o medalie de bronz la ski fond în Torino ’06).

Iată însă că la ediţia de anul acesta, Polonia aproape că a dublat numărul de medalii obţinute în 20 de olimpiade trecute. Aşadar, la sfârşit, membrii echipei s-au întors cu:

- 1 medalie de aur la ski fond, obţinută de campioana Poloniei Justyna Kowalczyk (aici trebuie precizat că medalia de bronz la ski fond de la Torino 2006 tot ei îi aparţine, plus aurul la Cupa Mondială de Ski 2008-2009 şi Tur de ski 2009-2010, aşadar istoricul sportiv al Justynei explică de ce este atât de iubită în Polonia, mai ales iarna :D );
- 3 medalii de argint după cum urmează: una luată de Adam Małysz la ski jumping LH individual (dacă e să numim un erou sportiv mare şi tare al Poloniei, el este, după cum am scris şi în acest articol), una luată de Justyna Kowalczyk (da, este aceeaşi sportivă de la aurul de mai sus) şi din nou una obţinută de Adam Małysz la ski jumping NH individual;
- 2 medalii de bronz: echipa de femei la patinaj viteză formată din Luiza Zlotkowska, Katarzyna BACHLEDA-CURUS şi Katarzyna Wozniak; a doua medalie de bronz a fost câştigată de aceeaşi Justyna Kowalczyk care mai are la această ediţie încă un aur şi un argint.

Aşadar, Justyna a răpit trei medalii, Adam, la cei 34 de ani ai săi, încă umple sufletele polonezilor de bucurie cu alte două medalii de argint (din păcate visul său cu aurul olimpic s-a spulberat cu această ocazie) iar anul 2010 a însemnat aproape dublarea numărului de medalii câştigate vreodată la Jocurile Olimpice de către Polonia. Clasament final pe naţiuni: locul 13 din vreo 90. Iată nişte rezultate frumoase pentru o ţară îndrăgostită de sporturile de iarnă :)


Sursă foto: http://www.vancouver2010.com/

2 comentarii:

  1. Nu am prea urmarit Jocurile din cauza fusului orar dar ma bucur ca polonezii au facut o figura asa frumoasa.
    Romanii ce au facut? Nu de alta dar nu am auzit laude asa ca mi se pare ca nu prea au facut mare lucru desi pana si participarea inseamna ceva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta nu am intrat pe lista medaliatilor, insa e foarte bine ca am fost acolo, avand in vedere ca nu avem baze sportive de pregatire si multe multe multe altele :|

    RăspundețiȘtergere