26 oct. 2009

Pentru la vară, în avans :)



În nordul Poloniei, pe litoralul Mării Baltice, există un mic orăşel, de circa 40.000 de locuitori, numit Sopot. Împreună cu Gdansk (circa 600.000 de locuitori) şi Gdynia (circa 300.000 de locuitori) formează "Tricity" (Trójmiasto) sau Grupul celor Trei Oraşe, un punct turistic extrem de important în Polonia.


 Acest Sopot pare născut pentru turişti, distracţie şi plajă. Aici se află cel mai lung ponton din Europa (Molo) (511.5m) care porneşte de la jumătatea plajei. Este folosit pentru organizarea a numeroase evenimente publice de divertisment, pentru acostarea vaselor de croazieră şi pentru plimbări sănătoase (concentraţia de iod din aer de la începutul mării este de două ori mai ridicată decât pe uscat).
O altă atracţie ce nu trebuie ratată este Strada Bohaterów Monte Casino care duce până la ponton. Este cea mai faimoasă stradă pentru pietoni din Polonia, fiind presărată cu numeroase cluburi, baruri, restaurante şi galerii. Vara se umple de o viaţă artistică grozavă, de la teatre şi cinematografe în aer liber până la pictori, jongleri sau muzicieni.
Oraşul are o acoperire de vegetaţie de peste 60 %, parcuri istorice, clădiri cu o arhitectură deosebită şi un litoral întins pe mai bine de 4,5 km.
Datorită afluenţei turistice (peste 2 milioane de turişti în fiecare an) aici se organizează şi unele dintre cele mai importante evenimente din Polonia (Festivalul Muzical Sopot, Festivalul Muzical Top Trendy, concerte naţionale şi internaţionale, evenimente sportive etc.)

 Favorita mea: o clădire cu o arhitectură unică, introdusă în lista celor mai ciudate construcţii din lume, Krzywy Domek (Casa Curbată). În interior se găsesc mai multe companii, gen saloane de frumuseţe, centre stomatologice sau restaurante, însă ce m-a atras pe mine a fost clubul de la al doilea etaj, Dream Club, cu domnişoare atârnate în balansoare deasupra oamenilor şi cu o atmosferă de party all the time :)




Recomand şi o vizită scurtă pe site-urile:
http://www.sopot.pl/eGmina/pl
http://www.sopot.net/english.htm
http://molo.sopot.pl/index_en.html










4 comentarii:

  1. imi plac pozele
    si blogul e ok tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere
  2. s-a notat. Oricum nu fusesem in Gdansk :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa adaug si eu ceva...postez din Gdansk deci cat de cat in cunostinta de cauza
    Sopot e cea mai insipida si incolora statiune pe care am vazut-o la mare in viata mea. Dar cum polonezii pe asta o au cu ea se mandresc.
    Sopot= o strada de 500 m + un dig de 500 m + o faleza. Dupa parerea mea Sopot e super marketat.
    in schimb aici gasiti intradevar viata de noapte cea mai agitata din Polonia, iar polonezele toate sunt niste papusi Barbie. Frumoasa nastie.
    daca sunteti in zona insa mergeti la Hel. Este la capatul peninsulei cu acelasi nume care inchide golful Gdanskului.
    acolo situatia se schimba si ca peisaj si ca plaja, oras, vegetatie etc. o splendoare. recomand cu toata caldura.

    RăspundețiȘtergere