7 mar. 2010

Oglindă oglinjoară, ce curs de polonă e bun în ţară?



Sunt plăcut surprinsă să găsesc în ultima vreme atât de mulţi români interesaţi să urmeze un curs de limba polonă. În caz că vă întrebaţi ce se întâmplă, în mare măsură sunt de vină poveştile de dragoste, mutarea serviciului în Polonia şi apoi interesele financiare rezultate din traduceri autorizate.

Eu m-am înscris, dintr-o anume grabă, la cursul organizat de Institutul Cultural Polonez. Chiar şi pe fugă, consider că am făcut o alegere oarecum potrivită. Da, ştiu, au fost momente în care m-am plâns că se predă limba polonă în limba polonă (citeşte aici mai multe văicăreli); ştiu că n-am înţeles mare lucru până acum şi că nu mi-a zis nimeni nimic la înscriere despre treaba asta, ceea ce mi se pare total lipsit de profesionalism şi bun simţ. Iată însă ce concurenţi are ICP-ul, la o simplă căutare pe Google pentru “curs polonă”:

- Centrul FIDES (http://www.fidescentre.ro): cel mai bun rezultat în Google, site bun, gamă largă de cursuri, certificate de competenţă lingvistică valabile pentru 2 ani, recunoscute la nivel internaţional.
La un simplu mail trimis din formularul de la Contact, iată ce informaţii am primit:
"Bună ziua,
În prezent singura variantă de organizare a cursului de limba polonă este cea one-to-one.
În această variantă cursul se organizează la sediul FIDES (Pţa Rosetti) pe baza unui orar stabilit de comun acord cu dvs.
Tariful este de 90 lei/h fără tva, pentru un modul de 32h, şedinţa de 2h. Materialul de curs este inclus în taxă.
Cursul poate începe oricând, în funcţie de disponibilitatea profesorilor şi după semnarea şi achitarea contractului."
În traducere personală, al naibii de scump şi deloc stimulant în modul individual.

- Centrul de Limbi Străine ECHO (http://www.theecho.ro/): al doilea rezultat pe Google, site bun cu testări online pentru identificarea nivelului de pregătire, nu am găsit nimic clar despre certificate.
Dacă solicitaţi mai multe detalii pe mail, veţi primi următorul răspuns:
"Bună ziua,
Vă mulţumim pentru emailul trimis privind interesul dvs pentru cursurile de limbi străine Echo.
Cu privire la cursurile de limba polonă, acestea se desfăşoară în prezent doar în variantă individuală.
În variantă individuală, există două tipuri de cursuri: intensive (cu un număr sporit de ore/săptămână, 20-25h/săpt.) sau extensive (2-3 şedinţe/săptămână) şi pot avea loc în orice interval între orele 8.00 – 20.30 (Lu-Vi) sau 09.00-12.15 (Sâmbătă);
Tariful pentru cursurile individuale este de 110 lei/ oră, fără TVA iar condiţia începerii unui curs este plata a cel puţin 10 ore. Plata modulului rămas poate fi făcută în tranşe.
Pentru informaţii suplimentare privind cursurile Echo, profesori, structura cursurilor, puteţi consulta oferta ataşată."
Concluzie: şi mai scump, la fel de solitar...

- Centrul Ariel (http://www.centrulariel.ro/): site execrabil, aproape de negăsit pe google, nimic de vreun atestat, l-am ales ca să vedeţi şi o variantă mai ieftină, mai puţin pretenţioasă. Iată ce au răspuns şi ei mesajului meu:

"Bună ziua,
Perioada de înscrieri este 18 ianuarie - 12 februarie. Un modul de poloneză costă 450 RON,durează 2 luni şi se desfăşoară de 2 ori pe săptămână,în intervalul 18:00-20:00.
Cursurile încep în luna martie,numai în cazul în care se va forma o grupă de minim 10 cursanţi,lucru care din păcate nu s-a întâmplat în ultimii 2 ani,întrucât nu au fost cereri suficiente pentru formarea unei grupe."
Cu alte cuvinte: ieftin dar fără prea multe garanţii că v-ar şi ajuta cu adevărat.

Acum, Institutul Cultural Polonez organizează la Bucureşti cursuri în modul cu 20 de întâlniri, una pe săptămână a câte 90 de minute, circa 500 de lei, fără certificat, dar măcar ştii la cine ai terminat şi mai afli şi de diverse evenimente legate de cultură poloneză direct de la sursă. Profesoara nu cunoaşte decât limba maternă, dar poate lucrurile se vor schimba în viitor. Dacă nu, măcar ştiţi că v-aţi dus la ceva sigur. Cu puţină ambiţie şi materiale didactice suplimentare, puteţi spera să învăţaţi această limbă buclucaşă. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul lor: http://www.culturapoloneza.ro/

Dacă ajungeţi în Polonia şi vreţi să urmaţi acolo ceva cursuri, cu siguranţă veţi găsi, dar ţinute în limba engleză. În română nu am găsit pe internet, deşi am auzit nişte zvonuri legate de Varşovia şi Cracovia. Pe site-ul Institutului Polonez găsiţi ceva detalii despre un curs susţinut în Gdansk şi probabil că mai sunt şi alte oraşe. Trebuie doar să căutaţi cât e ziua de lungă şi să îmi scrieţi şi mie ce găsiţi, altfel vă poartă ghinion :D

3 comentarii:

  1. mai am si io niste impulsuri de-astea, da-mi trec repede. daca nu actionez pe loc, invinge lenea :)
    PS: nu esti, fata draga, banata. Mircea are ceva cu banatul, da e de inteles din cauza Timisoarei

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai atunci avem o problema, caci nu e prima oara cand incerc fara succes sa pun un com :|
    Cat despre Mircea... hm.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, se mai intampla, tre' sa apesi de mai multe ori pe "postati un comentariu".

    RăspundețiȘtergere