30 nov. 2009

Aventuri de neuitat în salina poloneză WieliczkaCam la 10 km depărtare de oraşul polonez Cracovia se află o mină de sare atât de frumoasă încât UNESCO a luat-o în Patrimoniul Natural şi Cultural încă din anul 1978.
Mina Wieliczka este situată la 327 m adâncime şi are o lungime de 300 km, din care numai 3.5 km sunt deschişi vizitelor publicului.
Traseul turistic porneşte de la 64 m adâncime până la 135 m şi include 20 de camere. Pentru a ajunge la primul nivel este necesară coborârea a 378 de trepte din lemn.

Printre altele, turiştii pot vizita cel mai mare muzeu al mineritului din lume, cea mai mare catedrală salină din Polonia şi numeroase altare ridicate de-a lungul secolelor de către mineri, un sanatoriu pentru cei cu boli respiratorii, săli de sport, spaţii de recreare pentru copii, săli pentru evenimente culturale precum vernisaje, spectacole artistice sau concerte, restaurante şi lacuri sărate.
Nu lipsesc numeroasele statuete sculptate impecabil în sare care reprezintă diferite personaje de importanţă majoră în Polonia şi nu numai.

La sfârşitul turului, vizitatorii se pot reculege pe băncile catedralei sau se pot opri la recepţie ca să rezerve anumite camere, în special camera Varşovia unde se organizează petreceri private, nunţi ş.a. După acest popas, turiştii pot lua direct către suprafaţă un lift care poate duce până la 36 de persoane simultan în circa 30 de secunde.
Să nu uit să scriu că în mina Wieliczka există o temperatură constantă pe tot parcursul anului de 15 grade, fiind suficient de răcoare cât să luăm o haină mai groasă pe noi chiar şi vara.

Că tot am scris despre camera Varşovia, în fiecare an se organizează aici petreceri de Revelion. Am găsit pe site-ul lor chiar şi un preţ pentru anul acesta în valoare de 900 zloţi (cam 900 lei) / persoană în care intră mâncare şi băutură cât cuprinde plus concerte şi alte momente de divertisment. Desigur, se organizează şi pachete pe mai multe zile cu tot cu hotel, doar bani să fie :)

Această mină de sare aduce anual circa 1.2 milioane de turişti din întreaga lume şi nici nu mă miră având în vedere cât divertisment oferă şi cât de bine organizaţi şi accesibili sunt polonezii (biletul de intrare variază între 48 şi 64 zloţi/ persoană, în funcţie de sezon şi se poate ajunge acolo extrem de repede mai ales din Cracovia cu taxi, tren sau autobuz).

De-a lungul anilor, mina Wieliczka a primit oaspeţi de onoare precum Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang van Goethe, Dimitri Mendeleev, Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyła) sau fostul preşedinte S.U.A. Bill Clinton, întărind astfel reputaţia pe care o are deja în întreaga lume.

Având în vedere că programul de vizitare acoperă cam tot anul, excepţie făcând doar cinci zile (1 ianuarie, duminica de Paşti, 1 noiembrie, 24 şi 25 decembrie), de dimineaţă devreme până seara la 7 şi jumătate şi iarna până la 5, e bine de pus în traseul vostru turistic dacă ajungeţi prin sudul Poloniei.

Deşi avem şi noi numeroase mine de sare extrem de frumoase, precum Salina Trotuş Târgu Ocna sau Salina Slănic Prahova, merită totuşi să vedem şi altceva, pentru că într-adevăr polonezii au un alt nivel de turism, mult mai civilizat şi dedicat întru totul satisfacţiei vizitatorilor. Poate mai învăţăm câte ceva cu ocazia asta.

Aveţi mai jos şi alte poze din diverse camere ale minei Wieliczka:4 comentarii:

 1. sincer, nu mi se pare ca pretul inclina in favoarea unei vizite. daca ne gandim ca paritatea leu-zlot e aprox 1:1, mi se pare cel putin mare respectivul pret, ca sa nu zic mai mult. nu zic ca nu e interesant, dar... nu-s de acord cu afirmatia ta referitoare la accesibilitatea lor.
  apropo, am scris ei eu ceva despre polonia si zona oswiecim:
  http://templark.blogspot.com/2009/11/trip-to-auschwitz.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Pretul de 48 de zloti este grozav, avand in vedere ca la Slanic am platit anul trecut 30 de lei plus taxa foto.. Sa fim seriosi, nici nu se compara. Plus ca se ajunge mult mai usor decat la minele noastre; unde ajungem in Romania cu un taxi? Nici macar semne rutiere nu avem. In rest, nu are sens sa comparam tarile si frumusetile lor, ci doar serviciile si satisfactia cu care ne intoarcem acasa. Mie mi-a fost bine. Imi pare rau ca d-voastra nu..

  RăspundețiȘtergere
 3. Imi place foarte mult salina Wieliczka.Mi-asi dori foarte mult sa o vizitez.Acum cteva zile am fost si eu la salina din Turde si mi-a placut tare mult dar aceea este mult mai mica ca aceasta si nu e asa de maderna ca aceasta. Totusi e ceva de vis si trebuie sa ne bucuram ca Dumnezeu ne-a lasat asa ceva.

  RăspundețiȘtergere
 4. Vroiam sa fi ajuns si eu ... dar n-a mai fost timp. De-acum data viitoare.

  RăspundețiȘtergere