23 nov. 2009

Povestea trotuarelor londoneze



Un polonez pe nume Przemek Wajerowicz, stabilit în Anglia încă de acum vreo 4 ani, a demarat în 2008 unul dintre cele mai frumoase proiecte de care am auzit vreodată, intitulat FROM THE UPPER DECK.

Deşi la început a fost doar o pasiune pentru fotografia de stradă, Przemek a reuşit să transforme această aventură într-un hobby londonez absolut necesar pentru creativitatea sa artistică.
Aşezat discret într-un autobuz etajat (double-deck), acest tânăr fotograf a surprins bucăţi de viaţă, similitudini, drame, romanţe, mistere, paradoxuri sau chiar comedii.
Şi unde nu le-a surprins, le-a inventat, ni le-a insuflat chiar dacă ele nu există, noi le vedem prin ochii lui aşa cum a vrut el:
Un domn la costum păşeşte hotărât cu pantofii desperecheaţi din cine ştie ce motive, o rază de lumină crestează trupul unui bărbat într-un gang întunecat, o doamnă îşi încadrează perfect umbrela înflorată în tabloul unui câmp verde prin faţa căruia trece, doi tineri muncitori îşi mănâncă sandwichurile despărţiţi doar de un geam de mesele îmbelşugate ale unui restaurant, alţi doi tineri îndrăgostiţi se îmbrăţişează într-un colţ al lor.
Nu m-aş fi gândit vreodată câte poveşti ascund trotuarele unui oraş.



Planurile de viitor ale polonezului includ călătoriile cu absolut toate liniile de double-deckere din Londra şi lansarea unei cărţi cu cele mai bune fotografii de până acum. Eu sper să am şansa într-o zi de a răsfoi această carte.

Vă invit să îi vizitaţi site-ul dedicat acestui proiect din autobuz. Sunt în jur de 500 de fotografii şi destul de des, Przemek adaugă altele, căci lumea lui se desfăşoară fără oprire. Mie mi-a luat cam o oră să le străbat pe toate şi nu regret nici măcar o secundă:

http://www.ftud.net/ = Proiectul FROM THE UPPER DECK
http://www.wajerrr.com/ = Pagina personală a lui Przemek Wajerowicz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu