9 nov. 2009

Bizon, gustul polon



Cea mai renumită şi de tradiţie votcă din Polonia este de departe Żubrówka (se citeşte "jubrufca"), cunoscută în limba engleză ca Buffalo/ Bison Grass Vodka (votcă cu iarbă bivol/ bizon). Este o votcă distilată din secară, aromată cu o tinctură de "iarbă bizon" (Hierochloe Odorata) şi îmbuteliată la 40 % alcool pe volum. Pentru curioşi, această iarbă specială se cultivă în pădurile Białowieża, la graniţa cu Belarus.

Votca Żubrówka are un gust unic descris drept o combinaţie de vinariţă, vanilie, nucă de cocos şi migdale.
Fiecare sticlă are un fir de "iarbă bizon" în interior, acesta având însă doar un rol decorativ, fără a afecta în timp gustul sau culoarea uşor gălbuie.
Denumirea votcii vine de la cuvântul polonez żubr care înseamnă zimbru (bizonul european), animal obişnuit să se hrănească cu acest tip de iarbă dulce.
Votca bizon este menţionată încă din secolul 16, însă în anul 1926 compania poloneză POLMOS a inventat o modalitate de producţie în masă, urmând apoi fabricarea de către alte companii din întreaga lume, sub o varietate de brand-uri. Astăzi, aceasta se produce în Polonia, Rusia, Lituania, S.U.A., Ucraina, Germania, Cehia ş.a.

Żubrówka se bea de obicei cu suc de mere (o parte votcă, trei părţi suc). Astfel, acestei combinaţii i se spune în Polonia Tatanka sau Szarlotka, în Marea Britanie Frisky Bison, în S.U.A. Polish Kiss şi cine mai ştie cum prin alte ţări. O prietenă poloneză mi-a recomandat ca în acest mix să pun şi o feliuţă de castravete proaspăt. Rezultatul a fost de-li-cios! :p
De asemenea, polonezii obişnuiesc să mănânce peşte marinat sau catraveţi muraţi în timp ce beau votcă.. Îmi pare un obicei destul de asemănător cu al nostru de a mânca murături cu ţuică fiartă...


În ultimii ani producătorul POLMOS scoate ediţii limitate de sticle îmbrăcate, cu rol atât estetic cât şi de protecţie şi păstrare a temperaturii. Hăinuţele sunt operele faimoasei creatoare de modă Viola Spiechowicza, iar eu mă laud de câte ori pot că am acasă hanoracul cu glugă şi blană! Cât despre ce a fost înăuntru, ce să zic... a fost :)

7 comentarii:

  1. Gratuluje ciekawego blogu.
    Pozdrawiam ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, mi-ai amintit de-o chestie ursuseană.

    PS. Văd că scriem si poloneste ;). Ce fain!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ursuseană de la Dănuuuţ? :) Sper că ştii poanta ca să nu râd singură...

    RăspundețiȘtergere
  4. cand mi-a fost prezentata licoarea aceasta prima oara, mi s-a spus ca gustul special este dat de firul de iarba, fir de iarba care are o aroma speciala deoarece bizoni fac pipi pe ea. la inceput am crezut povestea. cand le-am adus prietenilor si familiei prima sticla, le-am spus aceeasi poveste.

    ps. mi-am adus aminte, ca mai am o sticla in dulap :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Munteanu: :)) grozav comentariu, de asta nu auzisem inca :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe vremuri se gasea si in RO !

    RăspundețiȘtergere